Buitenlandse Zaken zet licht op rood voor drie regio’s
Toeristen op een strand in Spanje. (Themabeeld) Foto: AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eerste lijst met kleurcodes gepubliceerd voor de landen waarnaar Belgen deze zomer mogen reizen. Voorlopig moeten enkel toeristen die de regio’s Lleida en A Mariña (beide in Spanje) of Lissabon (Portugal) hebben bezocht, bij terugkeer verplicht in quarantaine.

Belgen die naar de drie rode zones – het district El Segria in de Spaanse provincie Lleida, A Mariña in de Spaanse provincie Lugo en hoofdstad Lissabon plus agglomeratie in Portugal – reizen (of daar nu al verblijven), moeten bij terugkeer verplicht een coronatest laten afnemen en worden minstens tien dagen in quarantaine geplaatst. Wie de regels niet volgt, riskeert een boete tot 4.000 euro.

Alle andere gebieden zijn aangemerkt als groene zones. Voor die gebieden gelden geen beperkingen.

Er zijn voorlopig geen bestemmingen ingekleurd als oranje zone. Die kleurcode leidde de afgelopen dagen nog tot verwarring. Oranje zones zijn gebieden met een hoog gezondheidsrisico, waarvoor reizen sterk wordt afgeraden. Maar reizigers die hieruit terugkeren, zullen enkel worden gevraagd om testen en quarantaine te ondergaan. Die zijn dus niet verplicht. Reisorganisaties en werkgevers vroegen zich af hoe dat in de praktijk zou werken.

Wat als ik nu al in een van die rode regio’s ben?

Belgen die momenteel al in een van die rode regio’s zouden vertoeven (dus Lleida, A Mariña of Lissabon), zijn niet verplicht om meteen terug te keren naar ons land, klinkt het op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze moeten er wel ‘nauwgezet’ de instructies van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten opvolgen. Eens hun vakantie voorbij is en ze terug in ons land zijn, zijn ze wel verplicht in quarantaine te gaan en een coronatest te laten afnemen.

Waarom is Zweden niet aangemerkt als rode zone?

Opvallend is dat reizigers die Zweden bezoeken bij terugkomst niet in quarantaine hoeven te gaan, en ook niet getest moeten worden. Nochtans worden in geen enkel Europees land per capita meer besmettingen vastgesteld. In de regio Lissabon en Vale do Tejo waren er de voorbije twee weken 101 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners. In Zweden zitten 11 van de 21 regio’s daarboven. De regio Stockholm, bijvoorbeeld, telde de voorbije twee weken 136 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners. ‘De wetenschappers die ons adviseren hebben gezegd dat Zweden niet als rode zone aangemerkt moest worden’, klinkt het op Buitenlandse Zaken. ‘Wij hebben hun advies gevolgd.’

In de provincie Lleida zijn overigens op veertien dagen tijd 211 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners geregistreerd. In de provincie Lugo, waarin de lockdownregio A Mariña ligt, waren dat er 47 per 100.000 inwoners.