Verdwenen burgemeester van Seoel dood teruggevonden
De politie ging met man en macht op zoek naar de burgemeester. Foto: EPA-EFE

Na een urenlange zoekactie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel werd donderdagnacht het levenloze lichaam van burgemeester Park Won-soon teruggevonden.

Honderden politieagenten doorzochten donderdagavond een bergachtige regio ten noorden van hoofdstad Seoel, waar het laatste signaal van burgemeester Park Won-soon werd opgepikt voor zijn telefoon werd uitgeschakeld. Rond middernacht werd zijn levenloze lichaam teruggevonden, meer details werden niet medegedeeld. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak.

De 64-jarige man verliet donderdagochtend zijn woning rond 10.40 uur lokale tijd, gekleed in een zwarte pet en rugzak, nadat hij een geplande beleidsvergadering had geannuleerd. Rond 17 uur contacteerde zijn dochter de politie om haar vader als vermist aan te geven, nadat ze een onrustwekkende afscheidsboodschap had gevonden.

Volgens lokaal nieuwsagentschap Yonhap zou een voormalige secretaresse van de burgemeester woensdag een klacht tegen hem hebben ingediend voor seksuele intimidatie.

Park Won-soon was sinds 2011 burgemeester van Seoel, dat bijna tien miljoen inwoners telt, en werd vorig jaar verkozen voor een derde en laatste termijn. Zijn naam werd vaak genoemd als mogelijke presidentskandidaat voor de Democratische Partij bij de presidentsverkiezingen in 2022.

De man heeft zich als mensenrechtenactivist en advocaat vaak ingezet voor vrouwenrechten. Hij won in de jaren negentig een van de eerste rechtszaken in Zuid-Korea rond seksuele intimidatie, en trok zich ook het lot aan van de Zuid-Koreaanse vrouwen die onder de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet als seksslavinnen. In 2018 prees hij ook de moed van de vrouwen die in de nasleep van het Weinstein-schandaal naar voren traden en machtige politici en beleidsmakers confronteerden met hun seksuele wandaden.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.