Nationale Veiligheidsraad buigt zich volgende week over verplicht mondmasker
Foto: BELGA

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een verplichting van het dragen van mondmaskers in supermarkten en andere winkels aan. Binnen de GEES (experts die adviseren over de exitstrategie, red.) was er tot nu toe geen consensus over een verplichting. De Nationale Veiligheidsraad, die erover moet beslissen, komt volgende week samen.

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) komt volgende woensdag opnieuw samen. Staat alvast op de agenda: al dan niet verplicht mondmaskers dragen in supermarkten en winkels. Vandaag heeft de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, een officiële aanbeveling gedaan om mondmaskers in winkels te verplichten.

Premier Sophie Wilmès (MR) zei daarover in de Kamer dat ze voorlopig het laatste advies van de GEES blijft volgen en het dus bij een ‘sterke aanbeveling’ blijft. Volgende week woensdag bekijkt de Nationale Veiligheidsraad een nieuw advies van de expertengroep onder leiding van infectiologe Erika Vlieghe. Die buigen zich momenteel over de kwestie. Wilmès verwacht dat de GEES rekening zal houden met de vaststelling van de Hoge Gezondheidsraad. Mogelijk is er daardoor binnen de GEES wel een consensus voor een verplichting.

Oppositielid Kristof Calvo (Groen) reageerde in de Kamer dat een week wachten op overleg in coronatijd een eeuwigheid is. ‘Als adviezen om mondmaskers te verplichten in winkels en drukke plaatsen binnenstromen, dan beleg je een overleg en spreek je dat af’, zei hij.

Waarom de Gezondheidsraad mondmaskerplicht voorstelt

In De Ochtend op Radio 1 heeft Nicolas Van Larebeke, wetenschappelijk expert van de Hoge Gezondheidsraad, de aanbeveling toegelicht. ‘Het virus kan niet alleen worden verspreid door direct contact en druppeltjes, maar ook door microdruppeltjes die veel kleiner zijn en tot drie uur in de lucht blijven hangen. In een gesloten ruimte kunnen die druppeltjes zich eventueel in de lucht opstapelen. Dat kan dus een risico op infectie met zich meebrengen. Dat wetenschappelijk inzicht wordt duidelijker met de tijd.’

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte begin deze week ook de bocht over verspreiding via de lucht en sluit die manier van transmissie ‘niet uit’.

De Hoge Gezondheidsraad vreest voor een tweede golf. ‘We stellen vast dat een deel van de bevolking zich zo gedraagt dat het risico op een tweede golf toeneemt’, zegt Van Larebeke op de radio.

Waarom de Hoge Gezondheidsraad zich nú pas uitspreekt, legt Van Larebeke uit in een reactie aan De Standaard. ‘Wij zijn als orgaan niet gericht op crisisbeheer. Maar de huidige situatie vraagt geen crisisbeheer, wel een strategie op lange termijn. Het is aan de Hoge Gezondheidsraad om zich uit te spreken over gezondheidsproblemen op langere termijn. De terugkeer van het virus in een tweede golf zou een catastrofe zijn, voor de gezondheid en de economie. We stellen vast dat sommige mensen geen zorg dragen voor zichzelf, noch voor anderen. Het dragen van maskers zou dan ook het bewustzijn over het dreigend risico van het virus kunnen vergroten. Zolang we geen vaccin hebben en het virus nog rondwaart, blijft het risico op een tweede golf bestaan. We dachten dat we ons moesten uitspreken om bij te dragen tot het nemen van de juiste beslissing.’

Maar hoe moet u dat precies doen, zo’n mondmasker dragen? Viroloog Marc Van Ranst geeft in onderstaande video het antwoord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in