Opnieuw rellen in Servische hoofdstad Belgrado
Foto: AP

Het is woensdag opnieuw onrustig in de Servische hoofdstad Belgrado. Demonstranten, die woedend zijn omdat de regering opnieuw een lockdown aankondigde vanwege het coronavirus, gebruiken geweld tegen de politie.

Enkele duizenden mensen verzamelden zich woensdagnamiddag voor het parlement in Belgrado. Ze protesteerden fel tegen de aangekondigde maatregelen om de nieuwe opstoot van covid-19 tegen te gaan.

In de op een na grootste stad van Servië, Novi Sad, is het eveneens onrustig.

Ook dinsdag kwamen al duizenden woedende manifestanten samen voor het Servisch parlement in Belgrado na de aankondiging door president Aleksandar Vucic dat er dit weekend een nieuwe lockdown komt. De manifestanten riepen om het ontslag van Vucic. De ordediensten verrichtten dinsdag uiteindelijk 23 arrestaties.

Volgens Vucic zijn de demonstranten er in werkelijkheid op uit om zijn regering te verzwakken aan de vooravond van gesprekken met Kosovo, dat in 2008 de onafhankelijkheid van Servië uitriep. Volgens persagentschap Reuters zijn de demonstranten voornamelijk aanhangers van rechtse partijen.

Niettemin lijkt de Servische president terug te willen komen op zijn eerdere besluit om een nieuwe lockdown in te roepen. Woensdag zei hij dat niet hij, maar de gezondheidsautoriteiten het laatste woord zouden krijgen bij het nemen van de beslissing. ‘Maar ik denk nog steeds dat een nieuwe lockdown de enige oplossing is’, zei hij.