Chaos na uitspraak BAS: degradatie Waasland-Beveren voorlopig ongedaan gemaakt, crisisberaad bij Pro League
Foto: BELGA

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft Waasland-Beveren gelijk gegeven met zijn klacht over de Algemene Vergadering van de Pro League van 15 mei, waarop beslist werd dat volgend seizoen met 16 gespeeld zou worden hoewel het seizoen 2019/2020 nog niet volledig afgewerkt was. De Pro League houdt donderdag crisisvergadering.

Op de vergadering van 15 mei beslisten de profclubs de stand van het seizoen 2019/2020 na 29 speeldagen als eindstand te accepteren. Daardoor werd Club Brugge uitgeroepen tot kampioen, moest Waasland-Beveren zakken en kon volgend seizoen gewoon weer met zestien gespeeld worden.

Vlak na de Algemene Vergadering had Waasland-Beveren al aangekondigd dat het juridische stappen zou zetten, maar nadat de Belgische Mededingingsautoriteit de club vorige week ongelijk had gegeven, was de verwachting dat het BAS die redenering zou volgen. Maar dat was niet het geval. Het BAS vernietigde de beslissingen van 15 mei 2020 over de degradatie van vzw Koninklijke Voetbalclub Red Star Waasland – Sportkring Beveren uit 1A.

Donderdag crisisberaad

Voor de Pro League is dit, uitgerekend de dag nadat een akkoord werd gevonden over de samenstelling van volgend seizoen, een pijnlijke zaak: woensdagmiddag werd de kalender voor het nieuwe seizoen nog gepresenteerd...

De Pro League belegt daarom donderdagnamiddag (14.30 uur) een crisisvergadering om zich over het vonnis van het BAS en de gevolgen ervan te buigen. Dat zegt woordvoerder Stijn Van Bever woensdagavond aan Belga. “De Pro League neemt kennis van de uitspraak van het BAS. Er wordt geen commentaar geleverd tot na de Raad van Bestuur”, klinkt het verder in een communiqué.

Waasland-Beveren: “Hebben nog aan de Pro League voorgesteld te wachten op uitspraak BAS”

De degradatie leek na dinsdag een feit, maar Waasland-Beveren haalt een dag later dus alsnog zijn gram. “We hadden zelf de hoop nooit opgegeven”, reageert clubwoordvoerder Martijn De Jonghe woensdagavond. “De aanhouder wint: het BAS besliste dat Waasland-Beveren ten onrechte gedegradeerd werd. We vonden het heel bijzonder dat de kalender al voorgesteld werd, terwijl er nog juridische procedures lopen. Dit is een toch een kleine overwinning, al weten we natuurlijk niet wat er nog gaat komen.”

“In een lijvige beslissing van maar liefst 117 pagina’s heeft het BAS geoordeeld dat er door de Pro League geen verantwoording, laat staan een redelijke verantwoording, werd gegeven voor het verschil in behandeling tussen 1A en 1B. De competitie in 1A werd stopgezet en W-B werd als degradant aangeduid, 1B werd niet stopgezet om de terugwedstrijd van de promotiefinale te laten spelen”, reageert clubadvocaat Tom Rombouts op de website van de club.

“Het BAS gaat nog verder”, verduidelijkt de raadsman. “Het stelt dat het zeker niet uitgesloten was dat W-B zich nog sportief had kunnen redden. Het BAS verwijst hier zelfs voor naar de laatste speeldag van het vorige seizoen. Feitelijk zegt het BAS dus hetzelfde als hetgeen dat ook door het BMA reeds werd gesteld, namelijk dat er in deze beslissing een schijn van discriminatie schuilgaat. Het BAS verwijst ook naar de uitspraken in Nederland en Frankrijk die volgens hen wel coherent werden genomen. Als gevolg hiervan heeft het BAS ook de reglementswijziging die door de Hoge Raad van de KBVB werd goedgekeurd, vernietigd.”

“Het is duidelijk dat de Pro League voor haar beurt heeft gesproken en te snel is willen gaan met haar beslissingen van de voorbije dagen”, dixit Tom Rombouts. “Namens de club stelde onze afgevaardigde op de vergadering nog voor om de vergadering uit te stellen tot na de beslissing van het BAS, doch hier wou de Pro League niet van weten.”