Beurswaakhond brengt voormalige FNG-top voor het gerecht
Foto: Olmo Peeters

De beurswaakhond FSMA breidt het onderzoek naar de modegroep FNG uit en maakt het dossier bovendien over aan het gerecht.

Dat maakte de FSMA zojuist bekend. Die stap komt er nadat de beurswaakhond vorig jaar al een onderzoek startte met betrekking tot aanwijzingen van mogelijke marktmanipulatie onder het bewind van het vorige management. ‘Op basis van dat onderzoek besliste het directiecomité een dossier over te maken aan de auditeur wegens een mogelijke inbreuk inzake marktmanipulatie’, luidt het in een persbericht.

Onder marktmanipulatie wordt onder meer de verspreiding van informatie verstaan waardoor de koers van een financieel instrument (aandelen, obligaties ...) op een abnormaal of kunstmatig niveau wordt gebracht. Het voormalige management rond Dieter Penninckx wordt er dus van verdacht de aandelenkoers van FNG gemanipuleerd te hebben door de markt onjuist te informeren.

De FSMA kreeg extra aanwijzingen dat de vroegere bedrijfstop de markt onjuist informeerde op basis van de publicatie van de jaarcijfers van FNG. De groep maakte daarbij een verlies van circa 300 miljoen euro bekend.

‘Uit verder onderzoek, onder meer van de financiële informatie verstrekt door FNG, is recent gebleken dat het dossier een aantal nieuwe aanwijzingen van inbreuken bevat die eveneens bezwarend kunnen zijn voor het voormalige management van FNG’, stelt de beurswaakhond. ‘Daarom heeft het directiecomité van de FSMA de auditeur gelast het onderzoek naar feiten uit het verleden uit te breiden met deze nieuwe elementen. Het directiecomité heeft eveneens beslist het dossier over te maken aan de gerechtelijke autoriteiten.’

De zet van de beurswaakhond komt op een cruciaal moment nu het bedrijf met schuldeisers en banken tot een akkoord probeert te komen. De FSMA zelf gaat door met zijn onderzoek en breidt het zelfs uit, maar ook het gerecht kan nu een onderzoek opstarten. Dat onderzoek zal ook moeten aantonen wie wat wist.