Supportersorgaan verbijsterd over nieuwe aftrapuren Belgisch voetbal: “Pro League steekt middenvinger op naar fans”
Foto: Photo News

Belgian Supporters, de overkoepelende federatie van supportersverenigingen, is niet te spreken over de tijdslots die Eleven Sports en de Pro League zijn overeengekomen voor de competitiewedstrijden in 1A. “De Pro League steekt een middenvinger op naar hun belangrijkste stakeholder, namelijk de voetbalfans”, reageert Eddy Janssis, voorzitter van Belgian Supporters, woensdag.

LEES OOK.Iedereen moet wijken voor voetbal op tv: amateurclubs en fans boos om nieuwe matchuren in Jupiler Pro League

In het nieuwe mediacontract voorziet rechtenhouder Eleven Sports op zaterdag- en zondagnamiddag een extra tijdslot, zodat er geen overlapping meer is tussen de 1A-wedstrijden. Volgend seizoen kan de voetbalsupporter elke wedstrijd dus live volgen op de buis. “De nieuwe regeling over aftraptijden slaat elke voetbalsupporter met verstomming”, zegt Janssis daarover.

Toen de eerste geruchten over de maximale spreiding van de wedstrijduren de kop opstaken, hield Belgian Supporters een bevraging bij de Belgische voetbalsupporters. De resultaten daarvan werden met Pro League en Eleven Sports gedeeld op een overlegmoment in april. “Uit die enquête bleek dat de aftraptijden het grootste pijnpunt was in de mediarechtendeal”, aldus Janssis. “Supporters combineren hun passie voor voetbal immers ook met werkuren, hun gezinsleden en veel supporters beoefenen ook zelf sport. Een verplaatsing organiseren kost veel geld en moeite aan elke supportersclub. Wanneer wedstrijden nu op de meest bizarre momenten gespeeld worden, dreigt het faillissement voor veel supportersverenigingen.”

LEES OOK. De kalender is bekend: Club Brugge en Charleroi openen nieuw voetbalseizoen, clash met Anderlecht op 7de speeldag

Volgens de voorzitter van Belgian Supporters maalt de Pro League helemaal niet om supporters. “Zowel in het betaald voetbal, maar zeker ook in het amateurvoetbal, dreigt deze regeling het volledige supportersleven naar de televisie te verbannen. Dit tast niet enkel het hart van ons voetbal aan, maar het zet ook de financiële levensvatbaarheid van voetbalclubs uit het amateurvoetbal zwaar onder druk”, meent Janssis. “Schijnbaar wil men het Belgische voetbal competitief houden, maar dit zal alvast niet lukken wanneer men supporters uit het stadion weert. De Belgische voetbalsupporters zijn verbouwereerd over deze regeling. Voetbalclubs, de Pro League én hun sponsors steken hiermee een middenvinger op naar hun belangrijkste stakeholder.”

Belgian Supporters vraagt bij de kalenderplanning erop toe te zien dat de wedstrijden die op vrijdag en zondag worden gespeeld evenredig worden verdeeld onder alle clubs. “En die vraag geldt ook voor de tijdstippen van de wedstrijden. Op de minder gunstige speelmomenten moet men rekening houden met de tijd en de afstand om naar de wedstrijden te gaan. Bijvoorbeeld voor een match op zondag om 20u45 kan je best twee ploegen tegenover elkaar zetten die niet ver van elkaar gelegen zijn”, aldus Janssis. “Wij willen dit verankerd zien in een akkoord en willen bij de uitwerking hiervan structureel betrokken worden.”

LEES OOK.OVERZICHT. Dit betaalt u voor Belgisch voetbal op Eleven Sports, dat uitpakt met een mobiele studio voor “XXL-wedstrijden”

LEES OOK (N+). “Grote clubs zijn machtiger dan ooit: ze krijgen over de hele lijn hun zin”

Supportersorgaan verbijsterd over nieuwe aftrapuren Belgisch voetbal: “Pro League steekt middenvinger op naar fans”
Foto: Photo News

Ook Voetbal Vlaanderen ontevreden

Voetbal Vlaanderen is niet te spreken over de tijdslots die Eleven Sports en de Pro League zijn overeengekomen voor de competitiewedstrijden in 1A. Voorzitter Marc Van Craen hekelt het gebrek aan overleg en solidariteit met het amateurvoetbal. “We eisen een financiële tegemoetkoming.”

Drie jaar geleden, bij de lancering van Voetbal Vlaanderen, sprak toenmalig voorzitter Gilbert Timmermans de ambitie uit om zondagnamiddag voor het amateurvoetbal te blokkeren. Geen wedstrijden van de Jupiler Pro League meer tussen 14u00 en 18u00, zodat er opnieuw ruimte was voor de voetbalfanaten om naar amateur- en jeugdwedstrijden te gaan op zondagnamiddag en ze geen matchen van hun favoriete profclub moesten missen. Vorig jaar herhaalde Voetbal Vlaanderen die wens in een open brief.

Maar in het nieuwe mediacontract houden Eleven Sports en de Pro League geen rekening met de verzuchtingen van het amateurvoetbal. Er werd op zaterdag- en zondagnamiddag zelfs een extra tijdslot voorzien, zodat er geen overlapping meer is tussen de 1A-wedstrijden. Volgend seizoen kan de voetbalsupporter elke wedstrijd dus live volgen op de buis. “Het omgekeerde van waar we al een tijdje voor ijveren, gebeurt dus. De solidariteit is ver te zoeken. Hierover is ook geen overleg gepleegd met het amateurvoetbal. Deze beslissing is een slag in ons gezicht”, reageert een ontgoochelde Van Craen. “We moeten nu behalve met het wielrennen en andere sporten dus ook concurreren binnen de eigen sport. Dat is een pijnlijke vaststelling.”

Van Craen hoopt op een financiële compensatie van de Pro League. “Ook onze clubs hebben het moeilijk door de coronacrisis. Maar wij tellen blijkbaar niet mee. De beslissing van Eleven Sports en de Pro League betekent minder supporters op het amateurveld, en dus minder inkomsten. Amateurclubs leven namelijk voor een groot deel van de kantineverkoop”, zegt de voorzitter van Voetbal Vlaanderen. “Het is tijd dat we op onze strepen gaan staan en hopen dat het overleg met de Pro League wat oplevert.”