Fernando Alonso maakt officieel zijn comeback in de Formule 1: “Ik wil weer op het podium staan”
Foto: BELGAIMAGE

De spectaculaire F1-comeback van Fernando Alonso is een feit. Het Renault F1-team bevestigde vandaag dat de Spanjaard in 2021 voor hen zal rijden.

De voorbije dagen waren er steeds meer aanwijzingen dat het Renault F1 team vandaag een zeer belangrijke aankondiging zou doen. Al snel verschenen vervolgens berichten in de Spaanse pers dat Renault zou bevestigen dat Fernando Alonso een F1-comeback bij hen zou maken.

Die geruchten werden vandaag werkelijkheid want het Renault F1 team bevestigde inderdaad de spectaculaire F1-comeback van Fernando Alonso. Alonso zal in 2021 Daniel Ricciardo vervangen die dan de overstap naar het McLaren F1-team maakt.

Frustratie

Voor Alonso komt de comeback er nadat hij eind 2018 teleurgesteld en toch ook wel enigszins gefrustreerd afscheid nam van McLaren en de Formule 1. Na verschillende teleurstellende jaren trok hij samen met onze landgenoot de Stoffel Vandoorne de deur van McLaren achter zich dicht.

De deur van de Formule 1 bleef echter steeds op een kier staan want een F1-comeback sloot Alonso nooit uit. Het gepaste moment en het gepaste materiaal, waren zijn voorwaarden voor een comeback en die heeft hij nu dus gevonden bij zijn oude liefde Renault.

Alonso reed immers al van 2003 tot en met 2006 voor Renault, een periode waarin hij twee keer samen met de Franse constructeur wereldkampioen werd (2005 en 2006). Na een jaartje bij McLaren volgde een eerste terugkeer bij Renault (2008 en 2009), waarna in 2010 een overstap naar Ferrari volgde.

De Spanjaard geldt als één van de meest getalenteerde rijders ooit. Twee F1-wereldtitels, tweeëndertig F1-overwinningen en iets minder dan honderd podiumplaatsen. Het hadden er ongetwijfeld veel meer kunnen zijn want voor Alonso geldt dat hij zich in de Formule 1 meermaals op het verkeerd moment op de verkeerde plaats bevond.

Na zijn deelnames aan de IndyCar, 24u van Le Mans en de Dakar Rally maakt Alonso volgend jaar op 39-jarige leeftijd alvast de meest spectaculaire comeback sinds die van Michael Schumacher in 2010. Schumi was toen 41 jaar, al werd zijn comeback toen geen succes.

“Renault is mijn familie”

“Renault is mijn familie, dat zijn mijn beste herinneringen aan de Formule 1 met mijn twee wereldtitels, maar ik kijk vooruit”, zegt Alonso. “Ik ben enorm trots, maar ook emotioneel betekent het voor mij veel om terug deel uit te maken van dit team. Het gaf me in het begin van mijn carrière mijn kans, en ook vandaag geeft het me de kans om terug te keren naar het hoogste niveau. Mijn overtuigingen en ambities sluiten aan bij het project van de renstal. Hun vooruitgang van deze winter versterkt de doelstellingen van het seizoen 2022 en ik zal mijn ervaring in het racen delen met iedereen, ingenieurs, mecaniciens en teamgenoten. Het team wil, net zoals ik, weer op het podium staan en beschikt ook over de middelen om hierin te slagen.”

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

  • ‘Knullige’ uitleg als verklaring waarom Lewis Hamilton toch bestraft werd
  • Schumacher haalt uit naar Sebastian Vettel: “Hij moet zich excuseren”
  • Mercedes ontdekte vrijdag een structureel probleem met haar F1-bolide
  • Hoe goed is de nieuwe F1-game F1 2020?
  • Lewis Hamilton steeds dichter bij een F1-race schorsing