Chaos in uitgaansbuurt Knokke-Heist: politie vraagt bijstand om honderden jongeren uit elkaar te drijven
Foto: rr

In de uitgaansbuurt in Knokke-Heist liep het in de nacht van dinsdag op woensdag uit de hand: honderden jongeren wilden er na het sluitingsuur van de cafés nog niet naar huis. De politie moest bijstand vragen van omliggende zones om de situatie onder controle te krijgen.

Telkens wanneer het sluitingsuur van de cafés aanbreekt, troepen honderden jongeren samen op het Alfred Verweeplein. In de nacht van dinsdag op woensdag moest de lokale politie zelfs versterking vragen van omliggende zones én van de federale collega’s. Een aantal onruststokers werd bestuurlijk aangehouden.

Nederlandse jongeren

De beelden spreken voor zich: jongeren troepen massaal samen, er wordt geroepen en geduwd. Buurtbewoners filmden de taferelen en deelden die op sociale media. ‘In totaal waren er zo’n twintig agenten aanwezig. Als we met meer zijn, gaan die amokmakers natuurlijk makkelijker naar huis’, zegt Steve Desmet, korpschef.

‘We zijn het gewoon dat we in juli veel Nederlanders over de vloer krijgen. Die verblijven hier dan meerdere dagen en willen zich amuseren in de uitgaansbuurt. Maar de cafés sluiten door de coronamaatregelen héél vroeg. Normaal duurt het nachtleven hier tot 6.00 uur ’s ochtends, maar nu moet iedereen om 1.00 uur naar huis. En daar hebben die gasten het moeilijk mee.’ Desmet bevestigt ook dat het vooral Nederlandse jongeren zijn die na sluitingsuur op het plein blijven hangen.

Dat er op korte termijn een oplossing moet komen, is duidelijk. Volgens Desmet kon het brandje wel relatief snel geblust worden. ‘We willen ook niet als militairen optreden: de situatie kon met de nodige beredenering opgelost worden. Correct en efficiënt ingrijpen, lijkt ons nog steeds de beste methode. Later op de dag overleggen we met het gemeentebestuur wat we zullen doen.’ Volgens de buurtbewoners en de politie ligt het probleem niet bij de danscafés op het Verweeplein: die werken allemaal netjes mee en sluiten correct.

‘We hebben een toeristische gemeente die veel bezoekers aantrekt. Door de coronamaatregelen staan we deze zomer voor extra maatregelen.’ Burgemeester Leopold Lippens is bezig met de kwestie maar kon nog niet reageren.