VN vragen België om veroordeelde jihadist uit Irak terug te halen
In 2017 werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor Al Marchohi Foto: rr

Ons land moet de Belg Bilal Al Marchohi, een in Irak ter dood veroordeelde jihadist, zo snel mogelijk naar ons land terughalen om hem hier een eerlijk proces te geven. Dat vraagt VN-rapporteur Agnès Callamard, die oproept om meer inspanningen te doen om dat voor elkaar te brengen.

Syriëstrijder Bilal Al Marchohi werd in oktober 2017 gevangengenomen door Amerikaanse troepen bij de herovering van de Syrische stad Raqqa. Hij gaf zichzelf over. Daarna werd hij uitgeleverd aan buurland Irak, waar hij vorig jaar in maart tot de dood werd veroordeeld door ophanging. El Marchohi zegt dat hij bekentenissen onder druk aflegde, al staat wel vast dat hij deel uitmaakte van IS. Eerder kreeg ook al Tarik Jadaoun uit Verviers de doodstraf in Irak.

‘Na een repatriëring zou Al Marchohi in België berecht en beoordeeld kunnen worden in overeenstemming met het internationaal recht’, zo schreef VN-rapporteur Callamard op 7 mei in een brief die na twee maanden automatisch openbaar wordt gemaakt door de VN. Volgens advocaat Alexis Deswaef heeft de Belgische overheid daarop niet geantwoord.

De VN-rapporteur is van mening dat België had moeten ingrijpen vooraleer Al Marchohi werd uitgeleverd aan Irak, waar hij riskeert gemarteld te worden of onderworpen te worden aan een andere mensonterende behandeling, en waar hij bovendien geen kans maakte op een eerlijk proces en ter dood werd veroordeeld.