Deutsche Bank krijgt boete van 133 miljoen euro voor te laks controleren Epstein
Jeffrey Epstein. Foto: AP

Deutsche Bank is door de bankentoezichthouder in New York veroordeeld tot een boete van omgerekend 133 miljoen euro. Het New York State Department of Financial Services (DFS) oordeelde dat de bank veel nauwer toezicht had moeten houden op de financiële wandel van de intussen overleden Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein.

‘Het was een fout om in 2013 Epstein als klant aan te nemen’, deelde de bank al mee. Epstein zou jarenlang minderjarige meisjes seksueel misbruikt hebben en pleegde vorige zomer zelfmoord in een gevangeniscel.

Epstein was in 2013 al in opspraak gekomen, maar Deutsche Bank probeerde zelf om hem binnen te halen als klant. Vervolgens deed hij voor miljoenen dollars aan verdachte transacties. Volgens de toezichthouder DFS hielp Deutsche Bank hem miljoenen aan minnelijke schikkingen te betalen, geld te sturen naar vrouwen in Oost-Europa, en zo’n 800.000 dollar cash af te halen voor ‘reiskosten’. Die vele honderden transacties hadden de aandacht van de bank moeten trekken. Maar Deutsche Bank deed niets.

De conclusie is dat Deutsche Bank niet oplettend genoeg was met een ‘hoogrisicoklant’ als Epstein. ‘De banken zijn de eerste verdedigingslijn als het gaat om het vermijden van criminaliteit via het financieel systeem’, zegt Linda Lacewell van DFS. ‘Het is essentieel dat de banken de opvolging van de activiteiten van hun cliënten aanpassen aan de risico’s die een bepaalde cliënt vormt. In het geval van Epstein is het onvergeeflijk dat de bank er niet in geslaagd is voor miljoenen dollars aan verdachte transacties op te sporen of ze te verhinderen.’

De bank erkent in een mededeling de zwakheden die werden vastgesteld in de procedures en zegt uit die fouten geleerd te hebben. Na Epsteins arrestatie nam Deutsche Bank contact op met de speurders om hen volle steun bij het onderzoek toe te zeggen. ‘Onze reputatie is ons meest waardevolle bezit, en we betreuren onze banden met Epstein ten zeerste’, klinkt het.