Ex-zanger Kasabian geeft aanval op voormalige verloofde toe
Tom Meighan aan de rechtbank in Leicester, waar hij moest voorkomen op beschuldiging van huiselijk geweld.. Foto: AP

Tom Meighan, de zanger van de Britse band Kasabian, heeft aan de rechtbank schuldig gepleit in een zaak van huiselijk geweld. Eerder raakte bekend dat Meighan de band verlaat om zijn persoonlijke demonen aan te pakken.

Meighan (39) moest dinsdag voor de rechtbank in Leicester uitleg komen geven over een incident op 9 april. Een kind belde die avond het noodnummer om een geval van huiselijk geweld aan te geven.

De openbare aanklager verklaarde hoe Meighans toenmalige verloofde Vikki Ager bij de ‘aanhoudende aanval’ gewond geraakte aan haar knieën, elleboog, enkel en er rode plekken werden aangetroffen op haar nek. De zanger zelf zou sterk naar alcohol geroken hebben.

Meighan ontkende de aanval, tot politie hem bewakingsbeelden toonde. Daarop was te zien hoe hij Ager sloeg en haar aan haar enkels meesleurde naar de achtertuin. De zanger pleitte dinsdag schuldig en kreeg een werkstraf van 200 uur. Hij moet verder vijf dagen lang een rehabilitatiecursus volgen en 90 pond aan het slachtoffer betalen en 85 pond aan gerechtskosten. Er werd geen contactverbod uitgevaardigd.

Afscheid van Kasabian

Kasabian liet maandag weten dat de bandleden in gezamenlijk overleg hadden beslist dat Meighan de band verlaat. ‘Hij worstelt met persoonlijke problemen die al enige tijd zijn gedrag bepalen. Hij wil nu zijn volledige energie gebruiken om zijn leven weer op de sporen te krijgen’, aldus de rockband in een mededeling.

Meighan en gitarist Serge Pizzorno richtten de groep in 1997 op aan de middelbare school in ­Leicester. Ze zijn samen met bassist Chris Edwards de enige leden die altijd in de band zaten, die tussen 2004 en 2017 zes albums uitbracht en in 2014 het festival van Glastonbury afsloot.

Interviews werden meestal gegeven door de extraverte Pizzorno. Meighan heeft eerder al depressies gehad en een burn-out, in 2016. Wat zijn vertrek inhoudt voor de zevende plaat, die de band dit jaar zou opnemen, en toekomstige optredens, is nog niet duidelijk.