Leider Hongkong: veiligheidswet is geen hel en verdoemenis
Foto: AFP

De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft opnieuw de veiligheidswet verdedigd die China voor de stadstaat invoert. Dat deed ze enkele uren nadat meer details van de wet bekend zijn gemaakt. Zo werd duidelijk dat veiligheidstroepen de hoogste bevoegdheid hebben om panden te doorzoeken en om mensen te verbieden de stad te verlaten.

Volgens Lam zal de wet de stabiliteit in Hongkong herstellen. ‘Dit is zeker geen hel en verdoemenis voor Hongkong.’ Ze verwacht dat het vertrouwen in de toekomst van de stadstaat en in het principe ‘een land, twee systemen’ weer zal toenemen. Want volgens haar blijft Hongkong een aantal vrijheden en zijn autonomie van China bewaren.

Hongkong hoort sinds 1997 bij China, maar de inwoners van de voormalige Britse kolonie hadden altijd veel meer vrijheden dan mensen in de rest van het land. Een groot deel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vreest echter dat Peking zijn invloed steeds meer uitbreidt. Vorig jaar waren er massale demonstraties tegen die groeiende bemoeienissen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in