Prévot over onderhandelingen: ‘Ik wil meer duidelijkheid’
Foto: Photo News

De drie koningen hebben begin deze week een vergadering gepland met de zes partijen die de ‘Arizona-coalitie’ zouden kunnen vormen (liberalen, CD&V, N-VA, SP.A en CDH), maar misschien komt die te vroeg en zijn nog bilaterales nodig. Dat zei CDH-voorzitter Maxime Prévot maandag in De Ochtend op Radio 1.

Prévot wees erop dat CDH door de zware verkiezingsnederlaag gekozen had voor de oppositie. Maar door de coronacrisis is de partij bereid regeringsverantwoordelijkheid op te nemen. ‘We staan voor een gigantische economische crisis en zijn nagenoeg het enige land zonder herstelplan’, stelde hij vast.

Maar de CDH-voorzitter heeft vragen over de methodologie van de drie koningen. Zo willen zij met onderhandelingen beginnen, maar Prévot vindt het niet normaal dat hij nog maar één ontmoeting heeft gehad met het trio. Volgens hem zijn er nog bilaterales nodig om over de prioriteiten te praten. ‘Ik wil ook meer duidelijkheid’. Hij zegt dat het niet zeker is dat SP.A mee aan tafel zal schuiven.

De CDH-voorzitter erkende ook dat het niet gemakkelijk gaat zijn om met de N-VA te regeren. Bovendien beschikt een ‘Arizona-coalitie’ niet over een meerderheid aan Franstalige kant; CDH en MR hebben zelfs minder zetels dan MR in de vorige legislatuur. ‘Maar het is belangrijk dat er een regering komt die efficiënt bestuurt.’