Bart Swings speelt met idee om het net gezette werelduurrecord skeeleren aan te vallen: “Al vaak over gepraat”
Foto: Photo News

Als het aan Frank Fiers ligt, is Bart Swings de eerste kandidaat om het werelduurrecord skeeleren te verbeteren. Fiers zei dat op de dag dat hij als officieus recordhouder werd onttroond door Felix Rijhnen. De Duitser skeelerde zondag in zestig minuten 39 kilometer en 932 meter.

De volgende recordhouder zal waarschijnlijk de grens van 40 km doorbreken. Fiers, bondscoach in Nederland, acht daartoe zeker ook zijn pupil Crispijn Ariëns in staat. In Colombia zijn volgens Fiers ook inlineskaters die dat aankunnen.

“Misschien doe ik ooit een poging”, liet Swings weten in een video waarmee hij beoogde Rijhnen aan te moedigen. Hij wees er op dat Rijhnen zeker over de noodzakelijke fysieke kwaliteiten beschikt, maar dat het record vooral een “mentale wedstrijd” was.

Bart Swings speelt met idee om het net gezette werelduurrecord skeeleren aan te vallen: “Al vaak over gepraat”
Foto: AP

Planning

Als Swings zich al aan zo’n avontuur waagt, zal dat zeker niet voor de Olympische Winterspelen van Peking zijn. Sinds jaren staat het skeeleren bij hem in dienst van het schaatsen. Een avontuur als een werelduurrecordpoging met de vereiste zorgvuldige voorbereiding komt pas in of na 2022 aan de orde.

“Op dit moment is het moeilijk om van een recordpoging een doel te maken omdat ik natuurlijk vooral het schaatsen en de Winterspelen van 2022 als doel heb”, aldus Swings. “Felix heeft dat slim bekeken nu met het wegvallen van alle skeelerwedstrijden door corona. Ik heb het iets anders aangepakt en deze periode gebruikt om een specifiekere voorbereiding voor het schaatsen te draaien. Maar ooit wil ik het zeker doen. Sinds het de laatste jaren in het wielrennen ook terug aangevallen wordt, hebben we het er in het team vaak over gehad.”

Al weet de Leuvenaar wel al waar hij zijn poging zou wagen. “Op dezelfde plaats als Felix (in Geisingen, red.). Dat is veruit de snelste piste in de wereld. Maar misschien wel op een minder warme dag dan”, aldus de Europese kampioen op de massastart.

Dat Swings wedstrijden over een marathon (42 kilometer en 195 meter) binnen een uur heeft afgelegd, zegt niet zo veel. Zijn beste officiële tijd in Berlijn, waar het parcours precies is gemeten, is 56 minuten en 49 seconden. Het gaat om het mentale gevecht van een solorijder tegen de klok, vooral in het laatste kwartier. “Nooit heb ik zo veel pijn gehad als in de laatste vijftien minuten in die race in Groningen”, herinnert Fiers zich over zijn geslaagde poging van vijftien jaar geleden.

De prestatie van Rijhnen is trouwens de eerste die officieel in de recordboeken van World Skate zal verschijnen. Toch heeft het werelduurrecord voor skeeleraars, vroeger rolschaatsers, een historie die teruggaat tot 1910 toen de Brit Hal Berte, ook een verdienstelijk wielrenner, 26.430 meter aflegde. Op die officieuze lijst staan een paar Fransen, nogal wat Nederlanders en een Spanjaard.