Achttien vrachtwagens in beslag genomen bij transportbedrijf in Geluwe
Foto: Thijs Pattyn

Bij een grootschalige inspectie bij een transportbedrijf in het West-Vlaamse Geluwe zijn zaterdag achttien vrachtwagens in beslag genomen. Dat meldt de federale politie in een persbericht.

De Federale Wegpolitie, PZ Arro Ieper, de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen, de arbeidsinspectie en de woninginspectie onderwierpen het Litouwse bedrijf aan een grondige controle. Alle aanwezige trekkers werden gecontroleerd en er werd ook gezocht naar inbreuken op het sociaal strafrecht, de arbeidsomstandigheden en de lonen van de werknemers en inbreuken op de milieuwetgeving. Vijfentwintig werknemers werden verhoord. Ze kwamen onder meer uit Wit-Rusland, Oekraïne en Kirgizië.

Op basis van de eerste bevindingen, waarbij inbreuken tegen het sociaal strafrecht werden vastgesteld, besliste de arbeidsauditeur om 18 vrachtwagens in beslag te nemen: 16 vrachtwagens in Geluwe en ook twee vrachtwagens van het bedrijf die zich in Houthalen bevonden. Het woongedeelte van de bedrijfsgebouwen, waar enkele werknemers verbleven, werd onbewoonbaar verklaard.

Het bedrijf, dat werkt met voertuigen die ingeschreven zijn in Litouwen, Polen en Estland, stond al op de radar van de ordediensten. Bij vrachtwagens van deze firma werden onder meer inbreuken vastgesteld met de ijking van het registratietoestel, de snelheidsbegrenzer en op de technische keuring van de voertuigen. Het bedrijf moest al voor 40.000 euro aan onmiddellijke inningen betalen.

Bovendien waren er klachten gekomen van de omwonenden van het bedrijf over overlast die de chauffeurs in het weekend veroorzaakten in de buurt en aan een parking aan de afrit van de snelweg in Beselare.