Ex-VRT-baas Paul Lembrechts nieuwe ceo FNG
Paul Lembrechts Foto: © VRT

Ex-VRT-baas Paul Lembrechts wordt de nieuwe ceo ad interim van de modegroep FNG. De oude top, met Anja Maes en Manu Bracke, wordt afgezet. Ook de recent aangestelde ceo ad interim Yves Pollé verdwijnt uit beeld.

FNG gaat over tot een drastische stap: Anja Maes en Manu Bracke worden uit het directiecomité gezet én volgens woordvoerder Gunther De Backer verdwijnen ze ook bij het bedrijf dat ze in 2003 samen met Dieter Penninckx oprichtten. Eerder werd frontman Dieter Penninckx, die ook met gezondheidsproblemen kampt, al vervangen. De drie stichters controleren vandaag wel nog circa 45 procent van de aandelen FNG, dit met de steun van Emiel Lathouwers (ex-AS Adventure).

FNG vervangt ook de ceo ad interim Yves Pollé. Zijn plaats wordt ingenomen door Paul Lembrecht, ex-ceo van de VRT van wie de politiek afscheid na een patstelling aan de top.

Met de aanstelling van Lembrechts mikt het bedrijf op verschillende vliegen in een klap. Lembrechts is goed genetwerkt én kent zowel de politieke als de bancaire wereld. Die twee partijen zijn cruciaal in een mogelijk overleven van FNG. Bij de VRT had hij ook de steun van de vakbonden.

De relatie van FNG met de banken is verslechterd doordat FNG afgelopen jaar de overname van Ellos doordrukte terwijl de banken beducht waren voor het aangaan van meer schulden. De aanstelling van Lembrechts moet ook het takenpakket van Roald Borré, de voorzitter van FNG meer beheersbaar maken. Nu onderhandelde Borré bijna alles in zijn eentje: de gesprekken met de banken, met de politiek, met de obligatiehouders, de contacten met het private equity-fonds Nordic Capital. Dit terwijl hij als directeur van het overheidsfonds PMV nog andere uitdagingen heeft.

Ondermaatse communicatie

Het is ook uitkijken welke communicatiecultuur Lembrechts gaat hanteren. Duidelijk is dat FNG de afgelopen weken moeite had om de beloofde transparantie concreet in te lossen. Het zinnetje in de laattijdig gepubliceerde jaarresultaten over het niet kunnen innen van 94 miljoen euro zorgde voor een negatieve spiraal. Het geld ging immers verloren in ‘complexe internationale structuren waarvan de economische logica niet altijd duidelijk was én de onderliggende documentatie soms ontbrak’. Ook een aandelentransactie die FNG 25,2 miljoen euro kostte, leidde tot vragen. Er was niet alleen de rol van bepaalde personen in de aankoopstructuur maar ook nog eens de rol van die personen bij vreemde bewegingen in de aandeelhoudersstructuur.

De vele vragen en onduidelijkheden hadden tot gevolg dat de politiek, op wie gerekend werd om de financiering van het bedrijf te helpen vlot trekken, zich meer aarzelend begon op te stellen. Het is vandaag onduidelijk of de Vlaamse regering zal kiezen voor of tegen verdere steun aan FNG. Maar die steun is wel van belang om de banken mee te krijgen.

Vragen over rol PMV

De kwestie FNG bracht ook de schijnwerpers op het overheidsfonds PMV: waarom was PMV destijds in dit dossier gestapt? Welke risico-analyse werd toen gemaakt? PMV kwam via het crisisfonds Tina in FNG. Eén van de argumenten was naar verluidt dat FNG kon uitgroeien tot een platform die het eco-systeem van de Vlaamse mode-industrie kon ondersteunen.

De vragen komen op het ogenblik dat PMV een grotere rol krijgt in het bestrijden van de economische gevolgen van de corona-crisis. Sommige politici vragen zich af of de overheid sowieso wel in een kledingverkoper moet investeren. Kunnen de middelen niet beter gaan naar het verankeren van kritische technologie en andere activiteiten die belangrijk zijn voor de economische groei?

De echte deadline

Lembrechts heeft dus vele brandjes te blussen. Zijn aanstelling én het vervangen van de stichters uit de top, wordt ook gezien als een belangrijke stap om de klip van de ondernemingsrechtbank te nemen. De vakbonden hebben gevraagd een college van deskundigen als tijdelijk bewindvoerder aan te stellen, terwijl een grote schuldeiser van Brantano gevraagd had om een toezichthouder die de kassa van Brantano moet bewaken aan te stellen. Het bedrijf zelf vraagt 90 dagen bescherming tegen schuldeisers voor 3 vennootschappen waaronder Brantano en FNG International.

De grootste uitdaging voor FNG is om op korte termijn geld te hebben om de wintercollecties te kunnen bestellen. ‘Dit is de echte deadline’, zegt een insider.

Vakbonden gaan door

De vakbonden blijven achter hun verzoekschrift om tijdelijke bewindvoerders aangesteld te krijgen staan. ‘Het afzetten van de oude top bevestigt wat wij al weken zeggen: de oude top is niet integer’, zegt Sven De Scheemaeker van ACV Puls. Over de aanstelling van Lembrechts zegt hij dat FNG een gammel bootje blijft dat water maakt. De Scheemaeker gelooft dat het college van experten die de vakbonden suggeren, een positieve rol kunnen spelen om Lembrechts te flankeren.

FNG, die een duale structuur van raad van toezicht en directiecomité heeft, zet in het nieuwe directiecomité drie personen. Naast Lembrechts gaat het om Richard Turk, de directeur van FNG Nederland en financieel directeur Nathasja Van Bael. Turk kwam 10 maanden geleden aan het hoofd van FNG Nederland waar een grote herstructurering op gang getrokken werd. Van Bael werd in april financieel directeur. Lembrechts start maandag. Hij reageerde niet op telefoontjes.