camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

corona in de klas

Besmette leerlingen steken maar uiterst zelden klasgenootjes aan

Sinds de scholen opnieuw zijn opgestart, waren er nauwelijks besmettingen bij leerlingen of leerkrachten. In hooguit één geval was er sprake van onderlinge besmetting.

vrijdag 3 juli 2020 om 3.25 uur

Dat kinderen het virus zelden doorgeven, sluit ook aan bij de bevindingen in andere Europese landen. afp

Midden mei gingen de schoolpoorten een klein beetje open, begin ­juni zwaaiden ze nog wat verder open. Tot grote besmettingsgolven heeft dat niet geleid.

Maar hoeveel leerlingen of leerkrachten raakten op school besmet? Daarover hield tot nu niemand cijfers bij. Die informatie is nochtans cruciaal, zeker omdat in september naar verwachting alle leerlingen terug naar school kunnen.

 

De Standaard ploos de regionale krantenpagina’s uit, op zoek naar meldingen van besmettingen op scholen. Vervolgens deden we een rondvraag bij die scholen. Daaruit blijkt dat er sinds de heropening in minstens 23 basis- en 6 secundaire scholen besmettingen werden vastgesteld, samen goed voor 34 besmette leerlingen en 7 besmette personeelsleden.

In hooguit twee van die scholen is er mogelijk sprake van besmettingen óp de school. In alle andere scholen ging het om geïsoleerde gevallen, of om gezinsleden die op dezelfde school zaten.

Van de 23 scholen waarover we informatie konden inwinnen, behoorden slechts in één school twee besmette leerlingen tot één contactbubbel. In diezelfde school raakten ook twee personeelsleden besmet. ‘Maar de betrokken personeelsleden en de leerlingen hadden absoluut geen contact’, zegt Hans Seynhaeve, coördinerend ­directeur van de Scholengemeenschap Guldenberg. ‘De school in Moorsele is echt een toonbeeld op het vlak van hygiëne, maar des­ondanks valt het niet uit te sluiten dat de ene kleuter de andere besmette.’ De andere 44 kleuters in dezelfde bubbel testten negatief. Op een school in Beringen raakten in mei in de noodopvang twee leerkrachten en één leerling besmet.

Dat er nauwelijks andere besmettingen óp de school worden vastgesteld, komt niet doordat er niet gezocht wordt. Zeker in juni werden na een besmetting leerkrachten en leerlingen van dezelfde bubbel getest, al was dat telkens de beslissing van de huisarts. Op het ene geval na, leverde dat steevast negatieve testresultaten op.

Niet te snel sluiten

Het is waarschijnlijk dat er meer leerlingen of leerkrachten besmet raakten. Niet alle gevallen halen de regionale pers – al heeft geen enkele instantie weet van meer besmettingen. En zeker niet alle besmettingen worden opgemerkt. In veel gevallen waren er geen symptomen en kwam de besmetting bij leerling of leerkracht toevallig aan het licht – bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname voor een routine-ingreep.

‘De cijfers bevestigen het vermoeden dat het virus zich in de klas niet makkelijk verspreidt’, zegt Steven Van Gucht, hoofd Virale Ziekten bij Sciensano. ‘Dat is heel anders in een vleesfabriek of op een cruiseschip.’

‘De cijfers bevestigen het vermoeden dat het virus zich in de klas niet makkelijk verspreidt’ Steven Van Gucht Sciensano

Dat kinderen het virus zelden doorgeven, sluit ook aan bij de bevindingen in andere Europese landen. Niel Hens, professor biostatistiek (UHasselt, UAntwerpen), overlegde eerder deze week nog met zijn Europese collega’s. Ook in Ierland, Zweden, Noorwegen, ­Polen en Zwitserland werden geen uitbraken vastgesteld in scholen. Overal blijkt dat kinderen weinig last hebben van het virus. ‘Helaas is er weinig onderzoek’, zegt Hens. ‘Maar wat we weten, wijst allemaal in dezelfde richting. De les die we geleerd hebben, is dat we scholen niet snel opnieuw moeten sluiten, ook als het virus opnieuw rondgaat in de bevolking.’

Naar waarom kinderen minder besmettelijk zijn, blijft het gissen. ‘Het virus heeft een receptor nodig, mogelijk bindt het minder goed bij kinderen’, zegt Van Gucht. ‘Al mag je het niet zwart-wit zien: kinderen kúnnen het virus wel doorgeven.’

Geen quarantaine meer?

De vraag rijst of het noodzakelijk is om bij een besmetting alle leer­lingen van de bubbel in quaran­taine te sturen, laat staan de school te sluiten. ‘We passen nu de draaiboeken aan, op basis van wat we de voorbije maanden geleerd hebben’, klinkt het bij het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Een open vraag is in welke mate de contactbubbels behouden moeten blijven. Die bewezen hun nut doordat bij een besmetting slechts een beperkt aantal leerlingen in quarantaine moest. Maar voor de scholen is dat een extra belasting. ‘Leerkrachten hebben een serieuze inspanning geleverd om altijd bij hun bubbel te blijven, ook buiten de lesuren’, zegt Bjorn Loyens, schooldirecteur in Vlimmeren. ‘Maar dat is niet het hele schooljaar vol te houden.’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen