Venezolaanse president Maduro krijgt goud niet terug van Bank of England
Nicolas Maduro. Foto: REUTERS

De Venezolaanse goudreserves die opgeslagen liggen in het Verenigd Koninkrijk worden niet aan de Centrale Bank van het Zuid-Amerikaanse land teruggegeven. Dat heeft een rechtbank in Londen donderdag besloten. De Venezolaanse president Nicolas Maduro wilde met het goud, ter waarde van 890 miljoen euro, de lege staatskas van zijn land spekken.

Maduro vroeg begin vorig jaar al om het goud. Zijn regering kampt met zware liquiditeitsproblemen door fraude, financieel wanbeheer, de instorting van de olieproductie en door Amerikaanse sancties. Het land kampt daardoor met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen, een situatie die door de coronapandemie alleen maar acuter werd.

Oppositieleider Juan Guaido had de Britse regering gevraagd ervoor te zorgen dat de Bank of England de goudreserves niet aan Maduro zou geven. Guaido wordt door een vijftigtal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, erkend als interim-president van Venezuela.

Donderdag bevestigde het High Court dat ‘de Britse regering duidelijk Guaido en niet Maduro erkent als het staatshoofd van Venezuela’. Daardoor kan de Bank of England dus ook niet ingaan op het verzoek van Maduro.

De advocaten van Maduro kondigden onmiddellijk aan in beroep te zullen gaan.