Verkeerschaos in Brussel door gelijktijdige sluiting Leopold II-tunnel, Rogiertunnel en Kruidtuintunnel
Foto: BELGA

De gelijktijdige sluiting van de Leopold II-tunnel, Rogiertunnel en Kruidtuintunnel in het centrum van Brussel zorgt voor nog meer chaos op de wegen van de hoofdstad dan gebruikelijk. De Leopold II-tunnel en Rogiertunnel zijn gesloten wegens renovatiewerkzaamheden.

De zomervakantie is al enkele jaren het moment waarop Brussel Mobiliteit ervoor kiest om zware werken uit te voeren aan de historisch verwaarloosde tunnels van de hoofdstad.

Bovenop de werken aan de Leopold II-tunnel zijn sinds juli ook de Rogier- en Kruidtuintunnel dichtgegaan voor het verkeer. En er zijn nog meer tunnels die deze zomer een opfrissingsbeurt krijgen.

De Leopold II-tunnel is omwille van de verkeersluwe periode door corona al dicht sinds eind april voor de voortzetting van de grondige renovatie. De tunnel blijft gesloten tot 31 augustus. De Rogiertunnel is deze maand dan weer gesloten om de scheidingswand tussen de twee rijrichtingen terug te plaatsen. Daarnaast wordt gewerkt aan de elektrische stroomvoorziening van de tunnelveiligheidsuitrustingen. Als gevolg van die werken is ook de Kruidtuintunnel in juli gesloten.

Kritiek op communicatie

Vanuit politieke hoek kwam de voorbije weken en dagen commentaar op de naar verluidt ‘geringe communicatie’ rond de sluiting van de Rogier- en Kruidtuintunnels. Bij Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) valt echter te horen dat Brussel Mobiliteit wel degelijk zodra het kon een communicatiecampagne is gestart. ‘De vergunning voor de werken in de Rogiertunnel had door de coronacrisis vertraging opgelopen. Indien de vergunning eerder afgeleverd werd, had ook de communicatiecampagne eerder gestart kunnen worden’, zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van Van den Brandt.

Het zijn overigens niet de enige tunnels in het Brusselse die deze zomer sluiten. In de Georges Henritunnel in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt vanaf 6 juli tot eind augustus tussen 7 en 19 uur dagelijks gewerkt aan de renovatie van de tunnelmonden en de plafonds. Tijdens die werkzaamheden worden zowel de Georges Henritunnel als de Montgomery in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

Uit de Deltatunnel in Oudergem wordt deze zomer dan weer het asbest verwijderd, tegelijkertijd worden ook de tunnelmonden gerenoveerd. Die tunnel gaat weliswaar alleen ‘s nachts dicht, tussen 22 uur en 6 uur. De afrit naar de parking wordt volledig afgesloten, maar de parking zelf blijft bereikbaar via de ingang van de MIVB-stelplaats. Aan de bovenliggende Beaulieubrug wordt de uitzettingsvoeg beveiligd en worden bijkomende inspecties uitgevoerd. Hiervoor wordt de brug richting Delta afgesloten voor het verkeer. Die werken duren van 6 juli tot 14 augustus.