Laatstejaarsstudenten verpleegkunde krijgen eenmalig stagevergoeding van 1.000 euro
Themabeeld. Foto: Photo News

De laatstejaarsstudenten in de bachelor verpleegkunde krijgen eenmalig een vergoeding voor hun stage. Dat heeft Ben Weyts (N-VA), minister van Onderwijs, donderdag gezegd in het parlement. De studenten krijgen een onkostenvergoeding van 1.000 euro.

De 1.000 euro wordt eenmalig uitgekeerd aan de laatstejaarsstudenten die nu afstuderen. Het gaat om de eerste lichting die vier jaar heeft gedaan over de opleiding. De vorige Vlaamse regering had een vergoeding in het vooruitzicht gesteld om die verlengde studieduur te compenseren.

De studenten moeten tijdens hun laatste jaar vaak zelf instaan voor vervoersonkosten of zelfs werk- en beschermingskledij. Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) rechtvaardigt ook de coronacrisis een extra duwtje in de rug.

‘Belofte maakt schuld’, zegt Ben Weyts. ‘Maar evengoed moeten we de opleiding aantrekkelijk houden en dus voorzien in een onkostenvergoeding voor de stage.’ De regering wil daarom samen met de werkgevers een permanente onkostenregeling uitwerken. ‘We willen een structurele oplossing uitwerken zodat deze studenten in de toekomst altijd recht hebben op een compensatie voor hun onkosten’, zegt ook Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn.