Ghislaine Maxwell, vertrouwelinge van Jeffrey Epstein, opgepakt door FBI
Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell in maart 2005 Foto: Patrick McMullan via Getty Image

Ghislaine Maxwell, de ex-vriendin en jarenlange vertrouwelinge van de van seksueel misbruik beschuldigde miljardair Jeffrey Epstein, die in augustus 2019 overleed, is donderdag door FBI-agenten opgepakt in New Hampshire. Dat heeft een woordvoerder van de FBI bevestigd.

Ghislaine Maxwell wordt verdacht van handel in minderjarigen. Dat blijkt donderdag uit de akte van inbeschuldigingstelling. Volgens de aanklacht wordt ze beschuldigd van zes feiten, waaronder dus handel in minderjarigen, en dat voor feiten die teruggaan tot bijna twintig jaar geleden.

Volgens de aanklacht probeerde Maxwell vriendschap te sluiten met slachtoffers, normaliseerde ze seksueel misbruik, gaf ze hen een schuldgevoel door hen financiële hulp te bieden en verleidde ze hen tot seksuele activiteiten met Epstein.

‘In sommige gevallen was Maxwell aanwezig en nam ze deel aan het seksueel misbruik van minderjarige slachtoffers’, luidt de aanklacht voorts.

De 58-jarige dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell werd ‘zonder incidenten’ gearresteerd in de stad Bradford, New Hampshire, vertelde een FBI-woordvoerder in Boston nog.

Ronselde slachtoffers

Verschillende vrouwen die Epstein ervan beschuldigen dat hij hen had misbruikt, hebben in het verleden verklaard dat zij waren geronseld door Maxwell. Maxwell verscheen op mondaine feestjes vaak aan de zijde van Epstein en introduceerde hem aan tal van zijn latere slachtoffers. Onder hen ook Virginia Giuffre, de vrouw die beweert dat ook de Britse prins Andrew medeplichtig is aan sekshandel.

Eind vorig jaar raakte bekend dat de FBI een onderzoek naar haar had geopend. Maxwell heeft de beschuldigingen van Giuffre altijd ontkend, maar nadat Giuffre in 2015 een klacht had ingediend tegen haar wegens laster, verdween Maxwell uit het society­gebeuren. In 2016 verkocht ze haar peperdure woning in New York, waarna ze volledig van de radar verdween.

Reuters meldt dat Maxwell vandaag nog voor een federale rechtbank in de Verenigde Staten moet verschijnen.

De 66-jarige Epstein werd op 10 augustus 2019 dood aangetroffen in zijn cel, waar hij zijn proces voor het seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes afwachtte. Volgens een lijkschouwer pleegde Epstein zelfmoord.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.