Geraardsbergen pleit voor mondmasker: ‘Zonder ben je egoïstisch’
De stad Geraardsbergen hangt deze cartoon op in de winkels. Foto: striptekenares Ingrid De Vuyst

In Geraardsbergen wil burgemeester Guido De Padt (Open VLD) dat de inwoners een mondmasker dragen als ze een winkel bezoeken. Omdat een verplichting niet mag, wordt de boodschap duidelijk gemaakt met een cartoon die in de winkels zal hangen.

De Padt overwoog een verplichting voor mondmaskers in warenhuizen, maar hij kreeg een negatief antwoord van zijn algemeen directeur. Omdat ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem duidelijk laat weten dat een verplichting niet kan, opteert Geraardsbergen voor een cartoon om de boodschap over te brengen naar de inwoners.

Op de tekening staat een niezende klant zonder masker, de kassierster vraagt om respect. ‘Ik kan niet wachten tot ze in Brussel het licht zien’, zegt De Padt aan de VRT. ‘Ik hoop dat het een verschil maakt. Met de tekening wijzen we onverantwoordelijke burgers met de vinger, ik wil de mensen echt confronteren. Als men geen masker draagt is men individueel en egoïstisch bezig’, vindt hij.

Deinze

In Deinze wilde burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) mondmaskers verplichten in supermarkten, en GAS-boetes uitdelen aan wie dat niet doet. Maar minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) floot hem dinsdagavond terug. De Oost-Vlaamse waarnemend gouverneur Didier Detollenaere vernietigde woensdagochtend het bewuste burgemeestersbesluit.

Maar hoe moet u dat nu precies doen, zo’n mondmasker dragen? Viroloog Marc Van Ranst geeft in onderstaande video het antwoord.

dS VIDEO - Marc Van Ranst legt uit hoe je een mondmasker moet dragen. Video: De Standaard

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in