Antwerpse Handelsbeurs is deze zomer vrij te bezoeken
De binnenplaats van de Handelsbeurs komen foodtrucks. Foto: Jan Van der Perre

De Handelsbeurs in Antwerpen was na twintig jaar leegstand weer toegankelijk voor wie ging eten in het restaurant. Vanaf zaterdag is iedereen welkom om het gerenoveerde historische gebouw te bezoeken.

De Handelsbeurs, tussen de Meir en de Lange Nieuwstraat, heropende in oktober na een driejarige renovatie, maar alleen voor de bezoekers van restaurant Fiera in de voormalige Schippersbeurs, een zijbeuk van de Handelsbeurs. Vanaf zaterdag kan iedereen er weer vrij binnenwandelen tussen 10 en 18 uur, en dat blijft zo tot eind augustus. Op het binnenplein staan foodtrucks opgesteld, en er is een vrij podium met vleugelpiano waar muzikanten entertainment brengen.

En nog meer goed nieuws voor wie het gebouw wil ontdekken: vanaf 11 juli opent op de eerste verdieping van de Handelsbeurs de fototentoonstelling Iconobelge II, met werk van Belgische fotografen als Marc Lagrange, Stephan Vanfleteren, Frieke Janssens en Lara Gasparotto.

De Handelsbeurs bestaat sinds de zestiende eeuw en kende een woelige geschiedenis. Het monumentale beursgebouw is twee keer volledig afgebrand (in 1583 en in 1858) en heropgebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de huidige Handelsbeurs gebouwd op de plaats en de grondvesten van de zestiende-eeuwse beurs.

In 1997 verloor het gebouw zijn functie doordat de effectenbeurs van Antwerpen werd overgenomen door die van Brussel. Sindsdien stond het gebouw leeg en te verkommeren. De zoektocht naar een nieuwe rendabele invulling en investeerders had wat voeten in de aarde, waardoor pas in 2016 kon worden gestart met het restauratieproces.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in