Meer branden in Braziliaans Amazonewoud dan vorig jaar
Het aantal bosbranden in Brazilië blijft toenemen. Foto: Sygma via Getty Images

Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud lag in juni 19,5 procent hoger dan in juni vorig jaar. Er werden 2.248 brandhaarden geteld, het hoogste aantal in dertien jaar, blijkt uit officiële cijfers.

In juni is het droge seizoen begonnen. De cijfers bevestigen de verwachtingen van specialisten, die uitgaan van een nog erger jaar dan 2019, toen er wereldwijd veel aandacht ging naar de verwoestende branden in het regenwoud.

In augustus dreigt de toestand nog erger te worden. Vorig jaar werden in die maand 30.000 haarden geteld, drie keer meer dan in dezelfde maand in 2018.

Branden in het Amazonewoud zijn meestal aangestoken en gelinkt aan ontbossing, waarbij boeren land willen vrijmaken om te bewerken of om het vee te laten grazen. Ook van januari tot mei was er al meer ontbossing dan vorig jaar in Brazilië.

Specialisten vrezen dat de branden meer ademhalingsproblemen veroorzaken bij de bevolking, die al zwaar getroffen is door het coronavirus. Bovendien zijn er door het virus, dat al 60.000 dodelijke slachtoffers maakte in Brazilië, ook minder overheidsmiddelen beschikbaar om het milieu te beschermen.