Poetin kan aanblijven tot 2036: 77,9 procent keurt grondwetswijziging goed
Vladimir Poetin bestendigt zijn macht. Foto: photo news

Rusland krijgt een nieuwe grondwet die het president Vladimir Poetin mogelijk maakt tot 2036 aan de macht te blijven.

Met 90 procent van de stemmen in het referendum geteld, is er een meerderheid van 77,9 procent voor de aanpassingen, dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. De Russen konden stemmen voor of tegen een pakket aanpassingen. Poetin zou zich nog twee keer kandidaat kunnen stellen voor een herverkiezing en aan de macht blijven tot hij 83 is. Er waren ook populaire sociale maatregelen opgenomen.

Langstzittende leider sinds Stalin

De voormalige KGB-spion is de langst regerende leider in Rusland sinds dictator Josef Stalin. Het referendum komt op een gevoelig moment. Rusland is zwaar getroffen door de coronacrisis en de populariteit van Poetin is volgens een onafhankelijk peilbureau gedaald naar ongeveer 60 procent.

De autoriteiten hebben alles uit de kast gehaald om de opkomst voor het referendum zo hoog mogelijk te krijgen. Zo werden kiezers prijzen in het vooruitzicht gesteld en zijn ambtenaren volgens waarnemers onder druk gezet om een stem uit te brengen. Tegenstanders die campagne wilden voeren, zouden zijn tegengewerkt.

Grondwet

Het referendum draaide niet alleen om Poetin, maar om een veel groter pakket aan aanpassingen van de grondwet. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is van man en vrouw. Dat komt neer op een feitelijk verbod op het homohuwelijk.

Poetin was niet verplicht een referendum uit te schrijven, maar het resultaat geeft hem wel meer legitimiteit als hij langer aanblijft. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.