Beke sluit premie voor personeel woonzorgcentra niet uit
Foto: BELGA

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaat volgende week woensdag, op 8 juli, rond de tafel zitten met de vakbonden en werkgevers in de Vlaamse zorgsector. Het personeel van de Vlaamse zorgsector - onder andere dus de woonzorgcentra - grijpt nu nog naast de consumptiecheque van 300 euro.

Als de bonden zo’n cheque eisen, wil minister Beke dat bespreekbaar maken, zei hij in het parlement. Volgende week woensdag is er een overleg met minister-president Jan Jambon en de kern van de regering, zo heeft de minister geantwoord op vragen van Hannes Anaf (SP.A), Ann De Martelaer (Groen), Suzy Wouters (Vlaams Belang) en Lise Vandecasteele (PVDA) in het Vlaams Parlement. Behalve de woonzorgcentra vallen ook de jeugdzorg, de thuiszorg en instellingen voor mensen met een beperking onder het Vlaamse systeem. Ook zij vallen momenteel uit de boot wat de premie betreft.

Alle partijen dringen aan op een betere ‘structurele ondersteuning’ van het personeel in de sector. Volgens oppositiepartij SP.A is er ook een ‘discriminatie’ tussen het federale zorgpersoneel, dat een consumptiecheque van 300 euro krijgt, en het Vlaamse zorgpersoneel dat zo’n éénmalige cheque niet krijgt. ‘Wie op 11 juli een Vlaamse vlag uithangt, krijgt wél een feestcheque van 180 euro, maar de Vlaamse helden van de zorg krijgen geen eenmalige premie. Dat is een schande’, aldus Hannes Anaf.

Volgens minister Beke zijn de vakbonden zelf geen vragende partij voor zo’n eenmalige premie. Tijdens het overleg wordt nagegaan wat precies de zorgen en noden in de sector zijn. Op basis van dat overleg wil de minister kijken welke extra ondersteuningsmaatregelen nodig zijn.

Eerder deze week bleek uit een bevraging dat één op de vijf zorgverleners denkt aan stoppen. De coronacrisis heeft een aantal bestaande pijnpunten voor het personeel in de zorgsector vergroot: te hoge werkdruk, te lage personeelsbezetting en te lage verloning.