Drie IS-weduwen na aankomst in België naar gevangenis gebracht
Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal Foto: REUTERS

Tatiana Wielandt, Bouchra Abouallal, Nadia Baghouri en zes van hun kinderen zijn vanmiddag aangekomen in België. Dat bevestigt het federale parket. Ze zijn alle drie naar de gevangenis gebracht.

De terugkeer van Tatiana Wielandt (27), Bouchra Abouallal (26), Nadia Baghouri (28) en hun zes kinderen werd maandag reeds bevestigd aan De Standaard. Het drietal is aankomen in Zaventem, bevestigt het parket nu.

‘De drie vrouwen zitten in de gevangenis’, meldt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt. ‘De veroordelingen van Wielandt en Abouallal zijn definitief, Baghouri kan nog verzet aantekenen. Hu kinderen zijn toevertrouwd aan de zorgen van de jeugdrechter.’

Een Turkse rechter sprak de schoon­zussen Wielandt en Abouallal op 11 maart vrij van betrokkenheid bij terroristische activiteiten op Turkse bodem. Sindsdien wachten de twee met hun kinderen van 2 en 5 jaar op hun overbrenging naar België. Maar het coronavirus verhinderde dat. In ons land moeten ze een gevangenisstraf van vijf jaar uitzitten als leden van een ­terreurorganisatie. De kinderen van Wielandt en Abouallal kunnen allicht bij grootouders terecht.

Baghouri is een van de vier Belgen die vanuit een vluchtelingenkamp in Syrië in ­oktober 2019 een proces aanspanden tegen de Belgische Staat. Ze eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag dat hun kinderen niet teruggehaald werden. De beslissing van het Brusselse hof van beroep over die dwangsom staat pas voor oktober op de planning.