Politie arresteert meer dan 300 mensen in Hongkong
Foto: REUTERS

In Hongkong zijn woensdag minstens 300 mensen opgepakt, ze kwamen op straat uit protest tegen de nieuwe veiligheidswet opgelegd uit China. Ondertussen heeft China de internationale kritiek op die wet gepareerd: ‘Het zijn niet jullie zaken.’

De politie van Hongkong heeft woensdag onder de nieuwe nationale veiligheidswet van China minstens negen mensen gearresteerd. De omstreden nieuwe veiligheidswet voor Hongkong die het Chinese Volkscongres heeft goedgekeurd, stelt strenge straffen op terrorisme, ondermijning van het centraal gezag, streven naar onafhankelijkheid en samenspanning met ‘buitenlandse krachten’.

Het is de eerste keer dat er mensen gearresteerd worden onder de nieuwe wet, die nog maar net van kracht is. De eerste arrestatie was die van een man die een onafhankelijkheidsvlag droeg, wat volgens de wet niet mag. Daarna volgden nog acht andere arrestaties.

Verder werden woensdag nog eens honderden mensen gearresteerd bij protesten. De politie gebruikte waterkanonnen om demonstranten uiteen te drijven. Ze werden gearresteerd ‘voor deelname aan ongeautoriseerde bijeenkomsten, verstoring van de openbare orde, bezit van aanvalswapens en andere daarmee verband houdende misdrijven’, schreef de politie op haar Twitteraccount.

De politie zegt ook dat mensen met een paarse vlag met daarop informatie over wat wel en niet mag onder de nieuwe wet, de protesten werden ingestuurd. Het is niet duidelijk om hoeveel vlaggen het gaat. De politie zegt verder dat er agenten werden aangevallen.

Vandaag is het 23 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk Hongkong aan China gaf en exact een jaar geleden betoogden Hongkongers tegen een uitleveringswet die de regering van Hongkong toen voorstelde. De betogingen vandaag kwamen dus niet onverwacht, al kregen mensen vandaag geen toestemming om op straat te komen. Tijdens de mars werden er leuzen gescandeerd zoals ‘Verzet tot het einde’ en ‘Hongkong onafhankelijk’.

Dinsdagavond zouden politiecommandanten tijdens een trainingssessie te horen hebben gekregen dat iedereen die met een onafhankelijkheidsvlag zwaait of om onafhankelijkheid roept, gearresteerd moest worden. Dat zei een politiebron aan CNN.

China: ‘Het is jullie zaak niet’

Vanuit internationale hoek kwam eerder al kritiek op de nieuwe wet. Onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan en de VS spraken zich al kritisch uit.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei dan weer dat het model van ‘één land, twee systemen’, zoals dat van toepassing is in Hongkong, zijn mislukking bewezen heeft. Taiwan heeft herhaaldelijk Pekings plannen afgewezen om hetzelfde model daar toe te passen.

China vindt dat andere landen zich niet moeten moeien. ‘Wat is er met jullie aan de hand? Het is jullie zaak niet’, aldus Zhang Xiaoming van het Hongkong- en Macao-bureau van de Chinese Staatsraad. ‘De landen die nu zeggen dat ze strenge sancties willen opleggen aan Chinese regeringsfunctionarissen: dat is de logica van bandieten.’

Volgens Zhang is er breed overleg met mensen uit Hongkong geweest over de wet. Hij pareerde de kritiek dat de wet de autonomie van Hongkong zou ondergraven. ‘Als we dat zouden willen, zijn we in staat om het strafrecht- en procedures en de nationale veiligheidswetten in Hongkong in te voeren. Waarom zouden we dan zo veel moeite doen voor een speciaal op maat gemaakte wet voor Hongkong.’

De wet werd dinsdag in het Chinese parlement aangenomen en heeft tot doel ‘separatisme’, ‘terrorisme’, ‘ondermijning’ en ‘samenwerking met externe en buitenlandse krachten’ aan te pakken en voor stabiliteit te zorgen in Hongkong, waar vorig jaar zware protesten uitbraken tegen het centrale gezag. Op inbreuken zouden levenslange celstraffen staan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in