Akkoord over fonds om slachtoffers van Harvey Weinstein te vergoeden
Oud-filmproducent Harvey Weinstein Foto: REUTERS

Vrouwen die aangerand zijn door oud-filmproducent Harvey Weinstein toen ze voor hem werkten, kunnen binnenkort gecompenseerd worden. Daarvoor wordt een fonds van 19 miljoen dollar aangemaakt. Dat is dinsdag overeengekomen in twee rechtsvorderingen, meldt de procureur van de staat New York.

Volgens de procureur Letitia James werd het akkoord goedgekeurd door twee rechters, de rechter die toezicht houdt op de liquidatie van de Weinstein Company en een federale rechter in New York.

Als het akkoord bekrachtigd wordt, komt er een einde aan de federale rechtszaak tegen Weinstein en de rechtszaak die is aangespannen in februari 2018 door de aanklager van New York tegen de voormalige Hollywood-producent. ‘Na alle intimidatie, bedreigingen en discriminatie, zullen deze slachtoffers eindelijk gerechtigheid zien’, aldus de procureur.

Weinstein zit sinds een paar maanden een gevangenisstraf van 23 jaar uit voor de aanranding en verkrachting van twee vrouwen in New York. Hij moet nog voorkomen in een rechtszaak rond soortgelijke aantijgingen in Los Angeles.