KMI waarschuwt voor hevige regen: 1722 geactiveerd
Foto: JORIS HERREGODS

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Tijdens de periode van coronamaatregelen zal 1722 in een aantal regio’s doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer.

Het KMI kondigde code geel af vanaf dinsdag 20 uur tot woensdagnamiddag of -avond voor alle provincies. Het verwacht ‘cumulatieve neerslaghoeveelheden van 20 tot 40 liter per vierkante meter in 24 uur’. Woensdagnamiddag is er tevens een kans op onweer in sommige streken, klinkt het.

De activatie van 1722 moet voorkomen dat het noodnummer 112 tijdens onweer overbelast geraakt, en mensen die in levensgevaar verkeren nodeloos moeten wachten wanneer ze 112 bellen.

Nu de coronamaatregelen gelden worden mensen in een aantal regio’s doorverwezen naar het e-loket van de brandweer. Als je naar het nummer 1722 belt, moet je eerst je postcode ingeven. Als je gemeente behoort tot een brandweerzone die over een elektronisch formulier beschikt, zal je de volgende boodschap horen: ‘Gelieve voor een tussenkomst van de brandweer het digitaal loket van de website van je brandweerzone te gebruiken. Ga naar de website www.112.be voor meer informatie. Bel het noodnummer 112 als je in nood verkeert.’

‘Gelet op de crisissituatie waarin ons land zich vandaag bevindt, moeten de operatoren in de noodcentrales 112, die ook de oproepen naar het nummer 1722 afhandelen, zich op dit moment volledig kunnen toeleggen op het afhandelen van noodoproepen (dringende medische hulpverlening en dringende brandweerhulp) en oproepen voor dokters van wacht die al dan niet verband houden met een covid-19 besmetting’, aldus de FOD.