Taalfouten op gedenkplaat voor 60 jaar onafhankelijk Congo: ‘We betreuren deze situatie’
Foto: Photo News

Op de gedenkplaat die voor de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo aan het gemeentehuis in Elsene is onthuld, staan verschillende taalfouten. De gemeente Elsene verontschuldigt zich en laat weten de plaat vrijdag te vervangen.

In de Nederlandse vertaling op het bord staan meerdere fouten: ‘het’ 60ste verjaardag, ‘ingehuld’, ‘Democratische Republiek van Congo’ en in de kleine lettertjes ‘burgmeester Elsene’.

‘Er lijkt polemiek te zijn ontstaan over enkele schrijffouten in de Nederlandse versie van de gedenkplaat van de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo, die vanochtend door de Gemeente Elsene werd ingehuldigd’, stuurt het kabinet van burgemeester Doulkeridis in een persbericht. ‘We betreuren deze situatie.’

‘Dit gebeurt als je zaken te snel moet afwerken’, reageert Sandra Splouchal, woordvoerder van de gemeente Elsene aan De Standaard. ‘Dit is een tijdelijke gedenkplaat, de definitieve wordt veel mooier, in kleur, en vooral zonder fouten. Maar omdat die niet op tijd klaar geraakte, moesten we in allerijl een tijdelijke plaat voorzien voor de inauguratie.’ Vrijdag wordt de definitieve en gecorrigeerde gedenkplaat aangebracht. ‘Wij verontschuldigen ons bij degenen die deze schrijffouten hebben geïnterpreteerd als een gebrek aan respect, wat absoluut en vanzelfsprekend niet het geval is.’

Premier Sophie Wilmès onthulde de gedenkplaat eerder vandaag in de Brusselse gemeente Elsene. Ze had het in haar speech over het gemeenschappelijke verleden van België en Congo, en over de brief met spijtbetuiging van koning Filip.

In die brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi spreekt de koning zijn ‘diepste spijt’ uit voor de wandaden die tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode zijn gepleegd. Alle ogen van het land zijn vandaag gericht op de plechtigheden voor de zestigste verjaardag van onafhankelijk Congo.

DS VIDEO - Premier Wilmès: ‘We moeten het lijden van de Congolezen erkennen.’ Video: De Standaard

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in