China neemt omstreden wet aan, VS stoppen defensie-export naar Hongkong
Foto: Reuters

Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden wet voor nationale veiligheid aangenomen. Dat melden lokale media in Hongkong. De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in de voormalige Britse kolonie.

Het parlement in Peking keurde unaniem de tekst goed, zo melden Now TV, RTHK en de South China Morning Post dinsdagochtend. De wet heeft tot doel om ‘separatisme’, ‘terrorisme’, ‘ondermijning’ en ‘Samenwerking met externe en buitenlandse krachten’ aan te pakken en voor stabiliteit te zorgen in Hongkong, waar vorig jaar zware protesten uitbraken tegen het centrale gezag. Op inbreuken zouden levenslange celstraffen staan.

VS: ‘Niet langer onderscheid’

In het kader van de nieuwe wet zetten de Verenigde Staten de export stop van Amerikaanse defensieuitrusting naar Hongkong. Dat kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag aan. ‘De Verenigde Staten zijn genoodzaakt om deze stap te nemen om de nationale veiligheid van Amerika te beschermen’, aldus Pompeo. ‘We kunnen niet langer een onderscheid maken tussen de uitvoer van dit materiaal naar Hongkong of China.’

De VS zullen volgens Pompeo ‘stappen nemen om dezelfde restricties rond defensie en technologie op te leggen aan Hongkong als die voor China’.

Einde van zelfbestuur

Internationaal is eerder al met grote bezorgdheid gereageerd op de nieuwe wet. Die zou feitelijk het einde betekenen voor de onafhankelijke rechtspraak en het zelfbestuur in Hongkong.

China heeft eerder al bevestigd dat de nieuwe wet boven het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong gaat. De bedoeling is een organisatie in de metropool op te zetten die inlichtingen verzamelt en die misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig