Anderlecht verbiedt openbare alcoholconsumptie in drie wijken
Kuregem is één van de wijken waar het alcoholgebruik aan banden wordt gelegd. Foto: BDW

In het Anderlechtse centrum en de wijken Kuregem en Rad-Bizet is het van 1 juli tot en met september verboden om op straat alcohol te drinken. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) nam die beslissing na klachten over overlast.

De lokale politie ontving de afgelopen maanden talrijke klachten van inwoners die opmerkten dat het alcoholgebruik in de openbare ruimte voor de nodige overlast zorgde. Het gaat onder meer om verstoring van de orde door ongepast gedrag of gevechten, maar ook om netheidsproblemen.

Het nieuwe politiebevel verbiedt de consumptie van alcoholische dranken in Kuregem (globaal genomen tussen het Zuidstation en de Bergensesteenweg tot de Luchtvaartsquare), het centrum (Wayezstraat, Verzetsplein, Dapperheidsplein, de Lindeplein en Astridpark) en Het Rad-Bizet (tussen de Félicien Ropsstraat, het Bizetplein en de belangrijkste wegen van de tuinwijk Het Rad). Wie de regels overtreedt krijgt een GAS-boete van 50 euro.

‘Met dit besluit willen we inspelen op de vraag van buurtbewoners wiens levenskwaliteit te vaak lijdt onder het gedrag van personen die een glaasje te veel op hebben. Door onze lokale politie dit juridisch instrument te bieden, geven we de bevolking de kans om in alle rust samen te leven en van de zomer in hun buurt te genieten’, vertelt burgemeester Cumps.

Het verbod is niet van toepassing op de consumptie op terrassen van cafés, restaurants en andere horecagelegenheden of op de door de gemeente toegestane evenementen.