Minstens zeven doden bij aanslag op aandelenbeurs van Pakistan
De aanslag vond plats bij de ingang van de aandelenbeurs Foto: AFP

Minstens zeven mensen zijn omgekomen bij een aanval op de Pakistaanse beurs in de havenstad Karachi. De aanslag werd opgeëist door het Baloch Liberation Army (BLA), een separatistische groep van de naburige provincie Baluchistan.

‘Minstens zeven mensen, onder wie twee bewakers en een politieagent, zijn gedood’, vertelde Raja Umar Khattab, hoofd van de afdeling terrorismebestrijding, aan de media. De overige vier gestorven mensen zouden de terroristen zijn.

De vier mannen bestormden gewapend met automatische geweren maandagochtend de beurs. Ze voerden bij de ingang een granaataanval uit op de bewakers. ‘Het was een serieuze aanval, maar gelukkig slaagden de terroristen er niet in om het belangrijkste deel van de beurs binnen te gaan’, zei Faroek Khan, algemeen directeur van de Pakistaanse beurs, aan ARY-nieuws. Hij zei dat de handel was begonnen toen de aanvallers het gebouw bestormden. Meer dan duizend handelaren en personeel waren op het moment van aanval aanwezig. Er waren wel minder mensen dan normaal vanwege de coronapandemie.

Enorme voorraad wapens en munitie

‘De terroristen hadden mensen willen gijzelen en droegen AK-47 geweren, handgranaten, enorme hoeveelheden munitie en voedsel’, zei generaal-majoor Umar Bukhari, afdelingshoofd van de paramilitaire strijdmacht Pakinstan Rangers op een persconferentie. ‘BLA heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en we zijn de identiteit van de terroristen aan het verifiëren’, zei Bokhari.

Eerder had de politie gezegd dat 10 mensen waren omgekomen in de vuurgevecht. De aanvallers hadden een enorme voorraad wapens en munitie, maar een snelle reactie van de veiligheidstroepen stopte de aanval.

Het BLA is sinds 2006 officieel verboden in Pakistan. In juli classificeerden de Verenigde Staten het als een wereldwijde terreurorganisatie. Baloch-rebellen vechten voor onafhankelijkheid in de provincie Balochsitan, die grenst aan Afghanistan en Iran.