Rolling Stones dreigen met proces tegen Trump
Mick Jagger en co. Foto: AFP

De Britse rockers willen niet dat president Donald Trump hun muziek nog gebruikt tijdens zijn campagne.

Vorig weekend liet Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Tulsa (Oklahoma) nog ‘You can’t always get what you want’ spelen. Nochtans hadden de Britse rockers al eerder hun beklag gedaan over het gebruik van hun muziek door Trump, tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016. Maar ook in deze campagne blijft hij hun muziek, en dan vooral dat ene nummer, gebruiken.

Daarom dreigen The Rolling Stones nu met gerechtelijke stappen. Ze werken daarvoor samen met de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie BMI.

‘De Trump-campagne heeft een licentie voor politieke entiteiten’, zegt een woordvoerder van BMI aan Deadline. ‘Ze mogen daardoor meer dan 15 miljoen liedjes afspelen tijdens events. Maar er is een clausule die ons toelaat om werk niet te laten spelen als de artiest of uitgever dat niet wil. The Rolling Stones hebben die vraag gesteld aan ons en wij hebben het campagneteam van Trump laten weten dat het nummer geschrapt is uit hun licentie.’ Volgens BMI kwam er voorlopig nog geen antwoord vanuit het kamp van Donald Trump.

Van Adele tot R.E.M.: artiesten tegen Trump

The Stones zijn niet de enigen om zich te distantiëren van Trump. Tijdens diezelfde meeting in Tulsa werd ook ‘I won’t back down’ van Tom Petty gespeeld. Maar de familie van de overleden zanger zegt geen toestemming te hebben gegeven om het nummer te gebruiken en ­onderneemt juridische stappen.

Ook artiesten als R.E.M, Pharell Williams, Adele en Village People zeiden in het verleden uitdrukkelijk dat ze niet geassocieerd wilden worden met een campagne die ze niet ondersteunen.