Meer chauffeurs rijden op verboden rode diesel
Foto: belga
De douanediensten hebben vorig jaar gemiddeld drie chauffeurs per dag betrapt op rijden met rode diesel. Technisch gaat dat perfect, alleen is het niet toegelaten omdat er minder accijnzen op betaald moeten worden.

De prijzen aan de pomp zijn gevoelig gedaald. Toch nemen velen het risico om met rode diesel te rijden in plaats van met lichtgele brandstof. Dat gaat even goed. Alleen is het verboden bij wet omdat er veel minder taks moet op betaald worden.

Bij controles hebben vliegende brigades van de Douane werden vorig jaar 55.054 wagens en vrachtwagens aan de kant gezet voor een controle. Daarbij werden 1.209 chauffeurs betrapt op valsspelen. Dat is een record.

In 2016 werden nog 655 vaststellingen van fraude gedaan, in 2018 was dat gestegen tot 1.041, zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.Wie betrapt wordt op fraude riskeert een boete van minstens 500 euro. Gaat het om grote hoeveelheden kan men gedagvaard worden voor de rechtbank en dan kunnen de boetes hoog oplopen.

De vliegende brigades van de Douane controleren niet alleen op rijden met rode diesel maar ook onder meer op lading en op rij- en rusttijden bij vrachtwagens. ‘Alles samen leverde dat vorig jaar 652.840 euro aan geïnde boetes op’, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig