Congolese minister van Justitie opgepakt en weer vrijgelaten
Congolees president Félix Tshisekedi (archief) Foto: REUTERS

De Congolese minister van Justitie, Célestin Tunda Ya Kasende, is zaterdag opgepakt in de hoofdstad Kinshasa. Na ondervraging werd de politicus opnieuw vrijgelaten. Er woedt momenteel een politieke crisis in de Congolese regeringscoalitie.

Tunda Ya Kasende werd overgebracht naar het parket-generaal bij het Hof van Cassatie, meldt volksvertegenwoordiger Felix Kabange Numbi, een voormalige minister. De minister van Justitie zou verdacht worden van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.

Momenteel is er politieke hoogspanning in de coalitie, die bestaat uit de formatie van huidige president Félix Tshisekedi en de partij van zijn voorganger, Joseph Kabila. Tunda Ya Kasende, ook vicepremier, is een vertrouweling van Kabila.

Voor zijn inrekening liet de minister zelf aan het persagentschap AFP weten dat agenten zijn huis omsingelden. Gerechtelijke bronnen meldden dat de agenten een bevel hadden om de minister mee te nemen. Zelf zei hij dat document niet gezien te hebben. Bovendien wees hij op zijn immuniteit als lid van de regering. Na een ondervraging door de politie werd de man opnieuw in vrijheid gesteld. 

Tijdens de ministerraad vrijdag had president Tshisekedi zwaar uitgehaald naar zijn minister van Justitie, omdat die het regeringsadvies over drie controversiële wetsvoorstellen had overgemaakt aan het parlement.

De wetsvoorstellen van leden van Kabila’s FCC over het statuut van magistraten leiden voorbije week tot protest bij de UDPS-partij van de president. De FCC heeft op zich een meerderheid in het parlement en levert de premier en het merendeel van de 66-koppige regering.