Zuckerberg tuimelt uit top drie rijkste mensen ter wereld na advertentieboycot tegen Facebook
Foto: AFP

Facebook-baas Mark Zuckerberg is ruim 6 miljard euro ‘armer’ geworden nu steeds meer grote adverteerders zich afwenden van het socialmediaplatform. Zuckerberg verdwijnt daardoor uit de top drie van de allerrijksten ter wereld.

Het bedrijf van Zuckerberg doet te weinig aan het voorkomen van racistische en haatdragende berichten op de socialenetwerksites van Facebook en Instagram, zo vindt een groeiende groep adverteerders. Het gaat om grote en bekende bedrijven zoals Coca-Cola, Patagonia, Ben & Jerry’s.

Daardoor kelderde het aandeel van Facebook de afgelopen dagen fors. Vrijdag nog verloor het 8,3 procent, het grootste verlies in drie maanden. Directe aanleiding voor die koersdaling was het besluit van Unilever, een van de grootste adverteerders ter wereld, om zich bij de boycot van advertenties op het netwerk aan te sluiten. Unilever kondigde aan dat het dit jaar zou stoppen met adverteren op Facebook.

Zuckerberg probeerde de meubelen nog te redden en kondigde vrijdagavond aan dat er voortaan wél strenger zal worden opgetreden reclamecampagnes die een racistische of discriminerende ondertoon hebben, maar het ergste kwaad is al geschied. De daling van de aandelenkoers deed 56 miljard dollar van de marktwaarde van Facebook verdampen en daardoor zakte ook het persoonlijk vermogen van Zuckerberg tot 82,3 miljard dollar, volgens het economische persbureau Bloomberg.

Daardoor zakt de topman van Facebook een positie op Bloombergs lijst van ’s werelds rijkste mensen. Zuckerberg werd ingehaald door LVMH-topman en rijkste Europeaan Bernard Arnault, die nu samen met Jeff Bezos en Bill Gates de top drie inneemt.