Witte stemacteurs stoppen met inspreken gekleurde personages
Kristen Bell stopt met het inspreken van de stem van Molly in de animatiereeks Central Park. Foto: ISOPIX

Kristen Bell (39) en Jenny Slate (38) geven hun rol op als stemacteurs voor gekleurde personages in animatiereeksen. Ze vertolkten beiden als blanke vrouwen een gekleurd personage, en vonden dat in het licht van ‘Black lives matter’ niet meer gepast.

Kristen Bell, bekend als de stem van Anna uit Frozen, stopt met haar rol in de cartoon Central Park op Apple TV+, waar ze het personage van Molly, een meisje van gemengde afkomst, vertolkte. De show was een maand geleden opgestart. ‘Het is tijd dat we onze medeplichtigheid onder ogen komen. Het feit dat ik Molly speelde, toont dat ik niet op de hoogte was van mijn doordringend privilege. Een witte acteur casten voor een personage van gemengde afkomst ondermijnt de specificiteit van gemengde afkomst en de ervaring van zwarte Amerikanen’, schreef Bell op Twitter.

De makers van de show steunen haar beslissing. ‘Kristen Bell is een getalenteerde actrice die betrokken was bij de show zelfs voordat er een personage gecreëerd was. Maar na reflectie heeft het creatieve team, samen met Kristen, beslist dat het personage van Molly een kans biedt om vertegenwoordiging helemaal juist te doen. We moeten Molly laten inspreken door een zwarte actrice, zodat haar personage in alle nuances is hoe we haar getekend hebben.’ Bell zal waarschijnlijk betrokken blijven bij de show, met de creatie van een nieuw personage.

 

 

Jenny Slate neemt afscheid van haar personage Missy Formeman-Greenwald in de Netflixserie Big Mouth, een rol die ze al sinds 2017 vertolkte. Op Instagram legt ze uit waarom ze tot die beslissing kwam. ‘Aan het begin van de serie nam ik me voor dat het oké was dat ik Missy speelde, omdat haar moeder joods en wit is, net als ik. Maar Missy is ook zwart, en zwarte animatiefiguren moeten ingesproken worden door zwarte acteurs. Ik stel vast dat mijn redenering niet correct was, het was een voorbeeld van wit privilege’, schrijft ze. ‘Wegstappen van mijn rol als Missy is een stap in het levenslange proces van het blootleggen van racisme in mijn acties.’

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenny Slate (@jennyslate) on

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in