Pro League en Eleven houden in nieuw mediacontract rekening met competitie met 17, 18 of 20 ploegen
Foto: Photo News

De Pro League houdt er ernstig rekening mee dat volgend seizoen niet met 16, maar met 17, 18 of 20 ploegen zal afgewerkt moeten worden. In het mediacontract dat vrijdag werd afgesloten met Eleven Sports staan immers scenario’s uitgeschreven voor competitieformules met 16, 17, 18 en zelfs 20 ploegen in 1A mocht een juridische beslissing de Pro League daartoe verplichten.

Midden mei besliste de Pro League dat Waasland-Beveren moet degraderen, ook al was de reguliere competitie nog niet volledig afgewerkt. Ook werd beslist dat OH Leuven en Beerschot niet allebei mogen promoveren, waardoor volgend seizoen toch weer gewoon met 16 gespeeld kan worden. Sinds die beslissing wordt de belangenvereniging van Belgische profclubs stevig onder vuur genomen. Waasland-Beveren stapte naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, de Belgische Mededingingsautoriteit en de rechtbank van eerste aanleg. Ook Antwerp, dat ook klacht neerlegde bij de UEFA, Beerschot en Virton dienden klachten in.

Dat de mogelijkheid om volgend seizoen toch met 17, 18 of 20 ploegen te spelen opgenomen werd in het mediacontract, bewijst dat de Pro League niet helemaal zeker is van zijn stuk. Vrijdagavond bevestigde het nog dat de Algemene Vergadering uitgesteld wordt naar 7 juli, “om rekening te kunnen houden met de beslissing van de Belgische Autoriteit voor de Mededinging”. Die beslissing wordt eind volgende week verwacht. Eerder al zetten CEO Pierre François en voorzitter Peter Croonen de deur open om de dertigste speeldag alsnog af te werken om zo juridisch sterker in hun schoenen te staan.

De toewijzing van het mediacontract was eigenlijk al in februari al gebeurd, maar doordat aanvankelijk niet iedereen op één lijn zat en daarna corona roet in het eten kwam gooien, volgden de handtekeningen nu pas. Het gaat om een contract van vijf jaar, dat de Belgische profvoetbalclubs elk jaar 103 miljoen euro zal opleveren. De Pro League bevestigde het nieuws vrijdag in een persbericht. “Eleven zal de komende vijf seizoenen (2020-2025), als exclusieve rechtenhouder, de rechten exploiteren van alle competities van de Pro League: 1A, 1B, Women Super League, de bekercompetitie, de Supercup en de E-Pro League”, klinkt het.

Kalender op 8 juli

Dat het vier maanden duurde voor de contracten rond geraakten, is deels te wijten aan de coronacrisis. Telenet, Proximus en VOO eisen immers een compensatie van de Pro League voor de wedstrijden die niet gespeeld werden wegens de definitieve competitiestop. Ook met Eleven moest nog onderhandeld worden. Voorlopig telt de Jupiler Pro League volgend seizoen 16 teams. Na dertig speeldagen volgen eenmalig verkorte play-offs van twee keer vier deelnemers. Ook de promotiefinales in 1B verdwijnen, waardoor Eleven Sports volgend seizoen in totaal 66 matchen in rook ziet opgaan. Om dat verlies goed te maken, sloten beide partijen een commercieel akkoord zonder aan het totaalbedrag te komen. In de overeenkomst houdt Eleven Sports ook rekening met een nieuwe besmettingsgolf van Covid-19. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over wat de gevolgen zouden zijn van een nieuwe (tijdelijke) competitiestop.

De Pro League zal op 8 juli de kalender van het seizoen 2020-2021 voorstellen, alsook de aanvangsuren. Eleven Sports zou elke wedstrijd van een speeldag een eigen tijdslot willen geven. Elke wedstrijd start op een verschillend uur, met als gevolg dat er zondag vier matchen zouden plaatsvinden, waarvan de laatste aanvat om 20.30 uur. Uit een enquête van de overkoepelende supportersvereniging Belgian Supporters bleek dat de voetbalfan daar niet meteen voor staat te springen.