Teruggekeerde IS-vrouw krijgt vijf jaar cel en verliest Belgische nationaliteit
Moslimvrouwen in Al-Hol, het kamp in Noord-Syrië waar Rahma Benmezian verbleef voor ze wegvluchtte. Foto: Carol Guzy/belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de teruggekeerde IS-vrouw Rahma Benmezian veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor haar deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Haar Belgische nationaliteit werd vervallen verklaard en haar onmiddellijke aanhouding werd bevolen.

De 32-jarige Rahma Benmezian uit Borgerhout was eind oktober naar ons land teruggekeerd, samen met haar zus Fatima, nadat ze bij de Turkse inval in Noord-Syrië waren ontsnapt uit een Koerdisch gevangeniskamp en met de hulp van smokkelaars de grens met Turkije waren overgestoken. Beide vrouwen behoorden tot de harde kern van Sharia4Belgium en IS.

Rahma Benmezian – wier echtgenoot en drie kinderen zijn overleden in Syrië, en die zelf ook gewond geraakte – was in juni 2019 al bij verstek veroordeeld voor haar deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Na haar terugkomst in België tekende ze meteen verzet aan tegen die veroordeling.

‘Ik besef dat wat ik heb meegemaakt mijn eigen schuld is. Die radicale ideologie, die alleen maar voor problemen heeft gezorgd, is nu weg uit mijn hoofd’, vertelde ze de rechtbank bij de behandeling van haar zaak vorige week. Het openbaar ministerie geloofde echter niet dat de vrouw al tot schuldinzicht is gekomen en noemde haar profiel ‘onrustwekkend’.

Ze zou in Syrië namelijk veel meer gedaan hebben dan alleen maar morele steun geven aan haar echtgenoten en voor de kinderen en het huishouden zorgen. Volgens de federale magistraat bleek uit nieuwe elementen dat ze ook een explosieventraining gevolgd zou hebben en dat ze tot een bataljon van vrouwelijke IS-strijdsters behoord zou hebben. De verdediging ontkende dat echter met klem.