Weer onrustige nacht op Curaçao
Betogers voor het regeringsgebouw. Foto: ANP

Op Curaçao was het ook donderdagavond weer erg onrustig met verschillende brandstichtingen, vernielingen en verkeersopstoppingen. De politie had om 22 uur (lokale tijd) al meerdere arrestaties verricht. Voor de tweede achtereenvolgende nacht is er een avondklok ingesteld, maar die wordt door veel mensen geschonden.

Nadat woensdag op Curaçao 36 branden waren gesticht en 48 mensen waren gearresteerd voor vernieling en plundering, maakte minister van Justitie Quincy Girigorie donderdag aan het eind van de middag bekend dat er weer een avondklok zou worden ingesteld.

Kort daarna bekogelde een groep jongeren een huis waar familie van Girigorie woont. De jongeren gebruikten onder meer stenen en flessen. Daarop ging een grote hoeveelheid agenten de wijk in.

Na het vallen van de avond namen de incidenten toe. Een basisschool en een winkel in huishoudelijke apparatuur werden in brand gestoken. Ook enkele leegstaande huizen en stukken natuur waren het doelwit van brandstichters. De wegen bij een belangrijke rotonde werden geblokkeerd. Op verschillende plekken op het eiland werden autobanden op straat gelegd en in brand gestoken. De politie en brandweer hadden de handen vol met alle incidenten.

Het protest begon woensdagochtend met een mars van enkele honderden vuilnismannen die boos zijn omdat ze loon moeten inleveren. Ook ambtenaren moeten dat doen. Dat is nodig om te voldoen aan de voorwaarden die Nederland heeft gesteld voor leningen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Curaçao, dat tot het Koninkrijk der Nederlanden behoort, is er economisch slecht aan toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig