Ozondrempel weer overschreden: opgelet met sporten
Foto: Stefanie Deleu

De Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht is al enkele dagen op rij overschreden. Tot zaterdag is beweging niet voor iedereen een goed idee.

De combinatie van hoge temperaturen, veel zon, lage windsnelheden en luchtvervuiling veroorzaakt te veel ozon in de lucht. Tot en met vrijdag bestaat de kans dat de ozondrempel wordt overschreden. Zaterdag wordt regen voorspeld, wat de ozonconcentratie zal doen zakken.

Bij deze temperaturen en ozonconcentraties wordt aan al wie gevoelig is voor luchtvervuiling en ademhalingsproblemen aangeraden om geen zware lichamelijke inspanningen te doen in de buitenlucht. Dat zou immers een grotere blootstelling aan ozon veroorzaken, wat tot gezondheidsklachten aan de longen kan leiden.

Voor wie geldt deze regel? Vooral voor kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen of aandoeningen aan de luchtwegen. Vooral tussen 12 en 20 uur is buiten een lichamelijke inspanning leveren geen goed idee.

Mocht de komende dagen de ozondrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter overschreden worden, dan geldt die waarschuwing voor de hele bevolking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in