De klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen de Financiëntoren in Brussel herdopen, om hun ongenoegen te uiten over het huidige regeringsbeleid.

Extinction Rebellion wil de Finance Tower aan de Kruidtuinlaan hernoemen tot Resilience Tower. Daarom hebben de activisten donderdagochtend de metalen letters weggehaald die Finance spelden.

Ze deden dat omdat, behalve het ministerie van Financiën, ook het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Asiel en Migratie in het gebouw gehuisvest zijn, maar dat wordt niet gereflecteerd in de naam. Volgens de activisten is het een afspiegeling van het regeringsbeleid.

‘Dit staat symbool voor datgene waardoor onze politiek zich laat leiden. We willen dat onze regeringen focussen op het bouwen van een veerkrachtige samenleving die beter voorbereid is op de crisissen die ons nog te wachten staan’, klinkt het.

De groep benadrukt dat er geen schade werd toegebracht aan de muur, en dat de letters ‘slechts geleend zijn’. ‘Ze zullen worden teruggebracht aan de premier van een volgende regering, wanneer die gevormd is, zodat ze in een museum kunnen worden geplaatst.’

Het verwijderen van de letters is een voorsmaakje van de actie die de activisten zaterdagmiddag hebben gepland. Ze zullen eerst samenkomen aan de Beurs (15 uur) en in de Nieuwstraat (16 uur), om nadien (17 uur) de nieuwe naam van de Financiëntoren in te huldigen.