Covid-19 en hitte viseren grotendeels dezelfde risicopersonen
Oudere mensen worden aangeraden extra waakzaam te zijn tijdens warme dagen. Foto: AFP

Het wordt warm de volgende dagen. De combinatie van een mogelijke hittegolf en covid-19 brengt een aantal uitdagingen met zich mee, waarschuwt Sciensano.

Erg aangenaam is het niet om een mondmasker te dragen bij hete temperaturen, maar de experten hameren erop om ook tijdens de zomerse dagen vast te houden aan de coronamaatregelen. Wie de schaduw opzoekt, moet bijvoorbeeld opletten dat je daardoor niet te dicht bij anderen belandt.

Maar een mogelijke hittegolf vormt vooral een uitdaging voor de risicogroepen van het nieuwe coronavirus. Een groot deel van hen is immers extra kwetsbaar voor zowel een hitteslag als complicaties door covid-19. Denk bijvoorbeeld aan ouderen - zowel bewoners van woonzorgcentra als oudere mensen die vereenzaamd wonen - en personen met bepaalde chronische aandoeningen of obesitas.

Ook mensen die langdurig zijn blootgesteld aan hoge niveaus van luchtverontreiniging, kunnen zowel een verhoogde gevoeligheid voor hittestress als een verhoogde gevoeligheid voor ernstigere covid-19-symptomen ondervinden.

Sciensano waarschuwt daarom om extra waakzaam te zijn. Wie tot de risicogroepen behoort, wordt geadviseerd om de volgende adviezen in acht te nemen.

- Vermijd de hitte: blijf thuis tijdens de heetste uren van de dag en oefen geen fysieke activiteiten uit. Zorg ervoor dat u twee à drie uur per dag in een frisse omgeving doorbrengt.

- Houd uw interieur koel: houd ’s nachts de ramen open en voorkom dat te veel zonlicht binnendringt door overdag de gordijnen of rolluiken gesloten te houden. Gebruik elektrische apparaten zo weinig mogelijk.

- Blijf gehydrateerd: drink water, kies voor losse, koele kleding en koel indien nodig af door een douche te nemen. Vermijd alcohol en cafeïne.

- Zoek waar mogelijk de koelte op: vermijd blootstelling aan temperaturen boven de 25 graden Celsius en behoed uzelf voor een zonneslag.

Oververhitting kan u herkennen aan de tijdelijke stijging van de lichaamstemperatuur, versnelde ademhaling, rode huid, braken, misselijkheid, maar mensen kunnen ook verward worden of flauwvallen. Bij duizeligheid, vermoeidheid of hoofdpijn wordt aangeraden om meer te drinken en de koelte op te zoeken. Een hele hoge lichaamstemperatuur die meer dan dertig minuten blijft aanhouden? Neem contact op met de huisarts.

Voor meer tips kunt u terecht op de overheidswebsite warmedagen.be.