Duitsland verbiedt rechts-extremistische groep Nordadler
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer Foto: Marijan Murat/dpa

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft de rechts-extremistische groep Nordadler verboden. In vier Duitse deelstaten neemt de politie maatregelen tegen de groep, aldus de woordvoerder van de minister, Steve Alter.

De groep is vooral actief online. ‘Rechts-extremisme en antisemitisme hebben geen plaats op het internet’, aldus Alter op Twitter.

Volgens het ministerie volgt de groep een nazistische ideologie en is die werkzaam onder verschillende namen. De leden verbinden zich aan Adolf Hitler en andere gekende nazi’s. Ze gebruiken ook symbolen en taal uit het nazistische regime. De groep wordt omschreven als erg antisemitisch en werkte aan een nederzettingsproject in landelijke gebieden.

De leider van de groep had sympathie uitgedrukt voor de aanslag op een synagoge in de Oost-Duitse stad Halle. Daarbij had een 28-jarige Duitse terrorist met extreemrechtse en antisemitische ideeën geprobeerd het gebedshuis binnen te dringen. Toen dat niet lukte, bracht hij bij een schietpartij voor de deur van de synagoge en in de buurt van een kebabzaak twee mensen om het leven. Naast de twee doden vielen er toen ook verschillende gewonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig