Experts: ‘Verplicht mondmasker in winkels’
Foto: Peter Hilz

Verschillende virologen zijn voorstanders van de verplichting om een mondmasker te dragen.

Woensdag bespreekt de Nationale Veiligheidsraad (NVR) verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Volgens de virologen buigen ze zich best ook over het verplicht dragen van een mondmasker. ‘In deze exitfase is het steeds moeilijker om 1,5 meter afstand te bewaren’, schreef viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Hij begrijpt niet waarom een mondmasker dragen nog niet verplicht is. Het credo ‘niet verplicht, wel sterk aangeraden’ werkt volgens hem onvoldoende.

In Ter Zake merkte Van Ranst op dat het in de supermarkten nu drukker is dan in het enkele weken geleden, toen alleen geadviseerd werd een masker te dragen. 'Niet iedereen neemt nog een eigen karretje, en de maximumduur van 30 minuten in een winkel blijven is nooit gecontroleerd', merkt hij op. Hij maakt ook de vergelijking met de trein: ook daar heb je zelf geen controle over hoe druk het er is, en daar is het gebruik van een mondkapje verplicht. De zaak zal volgens hem dan ook zeker op de agenda van de Veiligheidsraad komen. 

Professor infectieziekten Erika Vlieghe zei eerder ook al aan De Standaard dat het gebruik van mondmaskers woensdag besproken zal worden, ‘net zoals elke andere belangrijke maatregel’. Vorig weekend vertelde viroloog Steven Van Gucht aan Het Belang van Limburg dat een verplichting in supermarkten een optie is. ‘Als er een nieuwe opflakkering komt en we merken dat dit met het winkelen te maken heeft, kunnen mondmaskers in supermarkten alsnog verplicht worden. Toch roep ik op om het zeker te dragen’, klonk het.

In het Journaal op Eén toonde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zich niet meteen voorstander van een verplichting. Ze sluit echter niet uit dat die er toch komt en zegt dat de Veiligheidsraad zich daar zal over beraden.

Die Veiligheidsraad zal zich woensdag buigen over de hervatting vanaf 1 juli van cultuuractiviteiten met publiek, zoals theatervoorstellingen of een cinemabezoek. Daarnaast zouden speelhallen en casino’s vanaf 1 juli de deuren opnieuw mogen openen, net als feest- en banketzalen. Bij die laatsten zou het aantal aanwezigen beperkt blijven tot vijftig en zouden dezelfde hygiënemaatregelen gelden als in de horeca. Ook de eventuele heropening van pretparken en binnenspeeltuinen vanaf 1 juli zal op tafel liggen. De organisatie van erediensten is sinds 8 juni weer toegelaten, maar de limiet op het aantal aanwezigen zal de NVR mogelijk verhogen van 100 naar 200. Zwembaden kunnen waarschijnlijk weer open vanaf 1 juli. 

Maar hoe moet u dat precies doen, zo'n mondmasker dragen? Viroloog Marc Van Ranst geeft in onderstaande video het antwoord.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in