Vlaams Belang mag beeltenis bpost voorlopig niet meer gebruiken
Foto: Photo News

Het Vlaams Belang mag voorlopig geen uniformen of andere beeltenissen van bpost meer tonen in zijn campagnes. Dat heeft de ondernemingsrechtbank van Brussel beslist.

Het was de campagne ‘Kleur Vlaanderen Vlaams’ die een doorn in het oog van bpost vormde. In een video naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag was 12 seconden lang een vrouw met het uniform van bpost te zien. Na herhaaldelijke aanmaningen om het filmpje te verwijderen trok bpost uiteindelijk naar de Brusselse ondernemingsrechtbank. Daar volgde een voorlopige uitspraak. Vlaams Belang mag daarin geen uniformen of andere beeltenissen van het postbedrijf meer gebruiken in eender welk campagne.

Door de politieke recuperatie in een politieke campagne, van eender welke strekking, van het merk wordt mogelijk afbreuk gedaan aan de reputatie van dat merk', oordeelt de rechtbank. 'Door op zeer prominente wijze het kenmerkende uniform van bpost, waarop het merk van bpost is aangebracht, te gebruiken in de videocampagne terwijl een van de kernactiviteiten van bpost op geënsceneerde wijze wordt nagespeeld, creëren verwerende partijen een associatie tussen hun politieke strekking en campagne enerzijds en bpost anderzijds, hetgeen tot mogelijke afbreuk aan de neutrale reputatie van het merk leidt.'

Bpost vroeg ook om desbetreffende filmpjes zo snel mogelijk te verwijderen. De rechter besliste daarop een dwangsom van 5.000 euro per dag te vorderen zolang de inbreuken op merken- en auteurrecht online zou blijven staan. Het campagnefilmpje werd ondertussen al van sociale media gehaald.

Ook PVDA en sp.a gebruikten in het verleden al beelden van postbodes in zijn promomateriaal. Die voorbeelden leidden uiteindelijk niet tot een rechtsaanspanning. In een reactie laat Vlaams Belang weten zich niet geviseerd te voelen. 'Onze filmpjes staan op sociale media en hebben veel bereik. Die van andere partijen staan op een website en komen niet zo vaak onder de aandacht', laat woordvoerder Jonas Naeyaert weten. 

Rechtzetting: Een vorige versie van dit artikel deed uitschijnen dat het om een definitieve uitspraak ging. Een kopie van het vonnis bevestigt dat dit niet zo is. Voor een uitspraak ten gronde is nog geen datum vastgelegd.