De grootste Belgische modegroep FNG, bekend van Brantano, gaat tot 287 banen schrappen en 47 winkels sluiten, waarvan 30 van Brantano. De groep vraagt ook bescherming tegen haar schuldeisers. De vakbonden reageren woedend.

FNG maakte deze ochtend bekend dat de groep zal gebruikmaken van de procedure van gerechtelijke reorganisatie om haar Belgische activiteiten te reorganiseren. De voorgenomen herstructurering houdt ook een intentie in tot collectief ontslag en de sluiting van maximaal 47 winkels over verschillende Belgische merken. Daarbij kunnen tot 287 banen in België sneuvelen. Dat is een kwart van het totaal. FNG lichtte de vakbonden daarover deze ochtend in via een bijzondere ondernemingsraad.

Sven De Scheemaeker, secretaris van ACV Puls, is woedend. ‘Dit ontslagplan is er duidelijk om de banken te sussen. Het personeel is het slachtoffer van roekeloos beleid van het bedrijf.’ De Scheemaeker hekelt ook dat de bijzondere ondernemingsraad, die bij Brantano plaatsvond, op een drafje werd afgehandeld. ‘Er werd alleen over 153 ontslagen bij Brantano gesproken en over de rest geen woord. Het personeel is duidelijk niet de prioriteit voor hen.’

De Scheemaeker zegt dat Brantano meegesleurd werd in een roekeloos beleid waarbij de ene overname na de andere gebeurde met opbouw van schulden tot aan de hemel en terug. ‘De mensen voelden al een jaar dat het verhaal niet klopte. Ze zijn niet achterlijk. Het is jullie verdomde plicht als journalisten dit tot op de bodem uit te spitten’, zegt een ontstemde De Scheemaeker. Volgens de vakbondssecretaris is het beleid van voormalige sterke man Dieter Penninckx ontaard ‘in een complete nachtmerrie voor de Belgische fashion retail’.

FNG zegt dat de groep sterker moet gemaakt worden en dat het schulden moet afbouwen en/of spreiden. Ze praat daarover met banken en obligatiehouders, maar die gesprekken vorderen traag. FNG had eind vorig jaar meer dan een half miljard euro financiële (rentedragende) schulden. Alle schulden bij elkaar ging het om circa 734 miljoen euro schulden. Méér dan de omzet.

De groep onderhandelt over een herstelplan en de injectie van vers geld. Ze vraagt daarbij bescherming tegen schuldeisers. Het gaat zowel om Brantano NV, FNG International NV als Market Retail Belgium BV. Het dossier komt bij de Ondernemingsrechtbank in Mechelen.

De grootste hakbijl wordt bovengehaald bij Brantano. Daar gaan tot 30 winkels dicht van de formules Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion. Ook alle 17 winkels van Fred & Ginger (kinderlabel) en Ginger (dameslabel) verdwijnen. Dat is opvallend, omdat de Fred & Ginger-winkels de oorsprong van de FNG Groep zijn. Maar nog opvallender is dat Brantano, dat altijd als winnend paard werd voorgesteld, het zo slecht doet.

Er komt ook een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. 287 banen, ofwel ongeveer 25 procent van het personeelsbestand van FNG in België, zijn bedreigd. De herstructurering in België volgt op die in Nederland, waar 50 winkels dichtgingen en 234 banen verdwijnen. De beurswaakhond FSMA voert verschillende onderzoeken naar mogelijke onregelmatigheden bij FNG. Eerder dit jaar werd sterke man Dieter Penninckx opzijgeschoven. Het onderzoek van de FSMA plus gezondheidsproblemen lagen aan de basis.